>>nękanie<<

• Autor wątku Autor wątku mamusia85
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mamusia85

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
mam problem. Ojciec moich dzieci neka mnie telefonami i smsami zawierajacymi obelgi i wyzwiska, gdyz zalozylam mu sprawe o alimenty i wygralam. takie traktowanie bylo niegdys moja codziennoscia, teraz zostaly mu tylko wyzwiska przez telefon. jest to dla mnie uciazliwe i stresujace. nadmienie, ze za kazdym razem dzwoni z innego numeru. zastanawialam sie nad zmiana nr, ale telefon to dla mnie narzedzie pracy, wiec jest to niemozliwe. podobnie ma sie sytuacja wzgledem mojego ojca i babci. co moge w tej sytuacji zrobic?brak mi dowodow, zeby zalozyc mu sprawe w sadzie o nekanie. czy wystarcza zeznania swiadkow?

nękanie to wykroczenie - sprawa dla Policji... i tam proszę sie udać...

Nękanie to jest art. 107 KW, musisz iść na policję i zgłosić ten fakt, złożyć zeznania. Policja jeśli uzna za stosowne i konieczne po zakończeniu postępowania wyjaśniającego przesyła wniosek o ukaranie do sądu grodzkiego. W sądzie musisz udowodnić, że nękanie było złośliwe.

Nie znamy treści tych sms-ow, tym niemniej należy zastanowić sie czy mamy doczynienia jedynie z wykroczeniem, a nie z psychicznym znęcaniem się nad inną osobą (art. 207 par. 1 k.k.), lub gróźb karalnych (art. 190 par. 1 k.k.). W tym bowiem przypadku możemy mieć doczynienia z przestępstwem.

Powrót