netflix sprzedawanie kont

• Autor wątku Autor wątku ampatinis
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ampatinis

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam.
Czy sprzedawanie kont netflix na aukcjach jest legalne ?
Natknąłem się na mnóstwo aukcji i zatastanawiam się czy grożą sprzedawcom, jakieś konsekwencje prawne.
Sprzedawanie konta, polega na aktywowanie bezpłatnego miesięcznego okresu próbnego za pomocą wygenerowanej liczby karty.
Pisałem, nawet w tej sprawie do odddziału netflixu jednak nie otrzymałem, żadnej odpowiedzi jedynie, że netflix nie ponosi odpowiedzialności za używanie takich kont na własnych użytek.

Czyli dostałeś odpowiedź. Zadziwiające że ludzie utożsamiają odpowiedź która im nie pasuje z brakiem odpowiedzi.
Z opisu wynika że nie jest to nielegalne.

Z którego niby opisu ?
Mnie interesuje samo odniesienie się prawa do sprzedawania takich kont.

Natomiast sam netflix może wnieść sprawę na proces sądowy za używanie wizerunku ich firmy i uzyskiwanie korzyści majątkowych z takich kont ?
W końcu to prawa autorskie, konto zapewnia dostęp do treści.

Skąd wziąłeś takie bzdury :?:

A co jeśli chciałbym sprzedawać takie konta jako Osoba prywatna ?
Jakie kryteria musiałbym spełnić, aby zrobić to zgodnie z prawem ?

Założyć działalność gospodarczą, zanim zainteresuje się tym urząd skarbowy.

Mam założyć działalność i sprzedawać konta netflixa bez ich zgody ?
To raczej nie jest do końca legalne.

ampatinis napisał:
Mam założyć działalność i sprzedawać konta netflixa bez ich zgody ?
To raczej nie jest do końca legalne.

Przecieżo to pytałeś na początku tematu. My Ci piszemy że jest legalne, Netflix Ci napisał że jest legalne.
Jaki masz z tym problem? Masz udziały w Netflixie że Ci to przeszkadza?

A jakiej kwoty miesięcznej musiałbym nie przekroczyć, żeby skarbówka nie prowadziła żadnych sankcji ?

Nie jest ważna kwota, a charakter działań.

W sensie, sprzedaż nastawiona na chęć uzyskania korzyści majątkowych ?
A można to jakoś prywatnie rozliczyć ze skarbówką ? Bez zakładania działalności ?

Przepis prawny:
Ustawa o swobodzie działalności gospodarczej

Art. 2. Działalnością gospodarczą jest zarobkowa działalność wytwórcza, budowlana, handlowa, usługowa oraz poszukiwanie, rozpoznawanie i wydobywanie kopalin ze złóż, a także działalność zawodowa, wykonywana w sposób zorganizowany i ciągły.

Przepis prawny:
Ordynacja podatkowa
Art. 3. ilekroć w ustawie jest mowa o:

9) działalności gospodarczej — rozumie się przez to każdą działalność zarobkową w rozumieniu przepisów o swobodzie działalności gospodarczej, w tym wykonywanie wolnego zawodu, a także każdą inną działalność zarobkową wykonywaną we własnym imieniu i na własny lub cudzy rachunek, nawet gdy inne ustawy nie zaliczają tej działalności do działalności gospodarczej lub osoby wykonującej taką działalność — do przedsiębiorców;

Przepis prawny:
Ustawa o podatku od towarów i usług
Art. 15.

2. Działalność gospodarcza obejmuje wszelką działalność producentów, handlowców lub usługodawców, w tym podmiotów pozyskujących zasoby naturalne oraz rolników, a także działalność osób wykonujących wolne zawody, również wówczas, gdy czynność została wykonana jednorazowo w okolicznościach wskazujących na zamiar wykonywania czynności w sposób częstotliwy. Działalność gospodarcza obejmuje również czynności polegające na wykorzystywaniu towarów lub wartości niematerialnych i prawnych w sposób ciągły dla celów zarobkowych
Wnioski wyciągnij sam.

ktoś coś więcej o legalności sprzedaży takich kont ? bo odpowiedzi dyplomatyczne bez potwierdzeń

Pytanie w drugą stronę - czy zakup takiego konta jest legalny? Na to pytanie wyżej nie pada odpowiedź.
A chcę to doprecyzować przed ewentualnym zakupem.

Ale może skończyć się, blokadą konta i zostaniesz z ręką w nocniku.

Te konta na allegro są głównie nielegalne,i Ciebie to może nie obchodzić,Policję szczerze mówiąc też mało to obchodzi raczej interesują się osobami które to sprzedają.Te konta są sprzedawane głównie przez słupowe sklepy,na fałszywe dowody,kradzione bądź opłacone za brudne pieniądze(pochodzące z kradzieży) po to by te pieniądze wyprać.Szereg innych rzeczy po drodze,ogólnie rzecz biorąc jest to nieszkodliwe ale jak ktoś będzie chciał bardzo to prawnie można nawet za taki zakup beknąć.***mod***

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót