Netflix - sprzedaż kont na allegro

• Autor wątku Autor wątku Chryzostom18
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Chryzostom18

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam!

Od pewnego czasu zauważyłem wysyp kont Netflixa na sprzedaż na portalu allegro. Cena pakietu na oficjalniej stronie Netflixa wynosi ok. 50 zł, zaś sprzedawcy na allegro wystawiają takie same pakiety za około 10 zł. Mógłby mi ktoś wytłumaczyć na jakiej zasadzie działa sprzedaż tego typu i czy w świetle prawa autorskiego jest to legalny sposób zarobku.

Z góry dziękuję za odpowiedź

Nie można tego zakwalifikować jako naruszenie prawa autorskiego, albo w inny sposób jako kradzież, skoro produkty sprzedawane przez allegrowiczów są znacznie niższe niż te, które oferuje Netflix na jego oryginalnej stronie?

Netflix może co najwyzej zablokować konto a potem ty jako sprzedający będziesz odpowiadal wobec kupujących i dostarczał im nowe konta tak by wywiązać się z zawartej umowy.

Chryzostom18 napisał:
Nie można tego zakwalifikować jako naruszenie prawa autorskiego, ...
W jaki sposób?
Chryzostom18 napisał:
... albo w inny sposób ...
Jeśli takie działanie jest niezgodne z regulaminem i będzie prowadzić do blokady kont to wypełni to znamiona oszustwa.

Przejrzałem regulamin Netflixa i znalazłem następujący punkt:

4.2. Serwis Netflix oraz wszelkie treści oglądane przy jego użyciu są przeznaczone wyłącznie do niekomercyjnego użytku osobistego i nie mogą być udostępniane żadnym osobom, które nie mieszkają z użytkownikiem w gospodarstwie domowym. W okresie członkostwa firma Netflix udziela użytkownikowi ograniczonego, niewyłącznego i nieprzenoszalnego prawa dostępu do serwisu Netflix i do oglądania Treści oferowanych w serwisie Netflix. Z wyjątkiem określonych powyżej praw użytkownik nie uzyskuje żadnych innych praw, tytułów własności ani udziałów. Użytkownik zobowiązuje się nie wykorzystywać serwisu w celu publicznego rozpowszechniania.

Wnioskuję, że praktyka rozpowszechniania kont w celu sprzedaży jest oczywiście nielegalna. Jednak sprzedaż kont jest na porządku dziennym.

Powrót