Netia XXXXXXXX dokumenty- co robić?

• Autor wątku Autor wątku wojtekcem
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wojtekcem

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Mam taki ciekawy przypadek:
w X.2011 zawarłem z Netią umowę na internet mobilny, w pośpiechu podpisano umowę kurierowi a przez następne dni dokładnie ją czytałem. Ze względu na duże odstępstwa warunków umowy od oferty zaproponowanej przez konsultanta złożyłem wypowiedzenie w ostatnim z dziesięciodniowego terminu na bezkarne zerwanie umowy zawartej na odległość. Mam potwierdzenie w postaci oryginału z pieczątką "wpłynęło do Netia" i właściwą datą a pismo złożone zostało osobiście do BOKu w Warszawie na ulicy Taśmowej. Niestety Netia twierdzi, że pismo wpłynęło po czasie i wystawiała faktury a ja nie przejąłem się sprawą bo nie wierzyłem, że tak duża firma może stosować takie zagrania. Kwotę ostatecznie ściągnął ze mnie komornik, co właśnie prostuję, niedługo zapewne nastąpi zwrot
W X.2014 wysłałem do Netii pismo z wyjaśnieniem zaistniałej sytuacji. Zarejestrowali tę "reklamację" w systemie bo przyszedł sms ale nikt się nie odezwał, mają mnie gdzieś.
Zasadnicze pytanie: co ja, malutki człowieczek, mogę zrobić temu gigantowi, który tak bezczelnie kpi sobie z prawa operując datami w celu osiągnięcia wyraźnej dla siebie korzyści? Nie chcę straszyć, chcę działać i to z konkretnym skutkiem i proszę Was o wskazówki.
uprzedzając: uwaga na tefałenie i interwencja na polsacie najwyraźniej nie są zainteresowane

Ostrzegam, że pomawianie na forum publicznym grozi odpowiedzialnością karną z art. 212 k.k.!

Ostatnią edycję dokonał moderator:
wojtekcem napisał:
Mam potwierdzenie w postaci oryginału z pieczątką "wpłynęło do Netia" i właściwą datą
Podaj te daty

Ostatnia edycja:
Umowa zawarta 12.10.2011, wypowiedzenie złożone z datą 21.10.2011 (piątek). Żeby było ciekawiej to dwie różne osoby z Netii wysłały mi dwa różne pisma z datą uznania wpływu na jednym z nich 24.10.2011 (poniedziałek) a na drugim 25.10.2011 (wtorek). Oczywiście też posiadam te dokumenty.

Na infolinii dostałem informację, że to najpewniejszy sposób na złożenie w terminie ale rozmowy przecież nie nagrywałem. Podczas składania na miejsce również usłyszałem zapewnienie, że sprawa jest zamknięta i żadnych kosztów nie będzie. To miejsce to nie jakiś punkt współpracujący czy przedstawiciel, nawet na pieczątce jest "wpłynęło do Netia"

Niestety nie mam jej teraz przy sobie, jutro potwierdzę. Choć nie bardzo rozumiem jaki to ma wpływ.

No to tak: Umowa o świadczenie usług nie zawiera dokładnych wytycznych, natomiast integralnym elementem umowy jest dołączony Regulamin Świadczenia Usług przez Spółki Grupy Netia. I w nim znajduje się:
"W przypadku zawierania Umowy z Konsumentem poza lokalem przedsiębiorstwa Operatora lub na odległość, Abonent ma prawo odstąpienia od Umowy bez podawania przyczyny, w terminie 10dni od daty zawarcia Umowy, składając osobiście lub listownie w siedzibie Operatora stosowne oświadczenie na piśmie"
Nawet teraz wchodząc na stronę Netii jest podany adres korespondencyjny (Katowice) oraz BOK na ulicy Taśmowej w Warszawie, tam gdzie złożyłem wypowiedzenie. Przystawioną mam pieczątkę "Wpłynęło do Netia"...
Sprawa jest naprawdę śmierdząca na odległość i bardzo proszę o pomoc.

Owszem, siedzibą operatora jest Poleczki 13 ale uzyskałem informację, że mam się udać na Taśmową w celu złożenia wypowiedzenia. I na miejscu też zostałem zapewniony, że dobrze trafiłem, bo tu załatwię swoją sprawę. Dostałem na kopii pieczęć z potwierdzeniem wpłynięcia danego dnia a nie zapewnienia, że może kiedyś tam ktoś z Taśmowej będzie to jeszcze gdzieś podrzucał.
Złożyłem osobiście żeby uniknąć przepychanek z właściwą datą. A jakbym chciał wysłać to przecież adresem do korespondencji jest znów inny adres niż Poleczki.

Dostałem na kopii pieczęć z potwierdzeniem wpłynięcia danego dnia
Bo wpłynęło do BOKu, a nie do siedziby firmy. Przekazali dalej, ale dotarło już w innej dacie.
A jakbym chciał wysłać to przecież adresem do korespondencji jest znów inny adres niż Poleczki.
Ale Ty miałeś dokładnie określony adres do wysłania odstąpienia - nie był to adres ani korespondencyjny, ani BOKu. Tylko adres siedziby.

Ostatnia edycja:
No to pozostaje tylko zapytać dlaczego Netia informuje, że właściwym jednak jest BOK i w samym BOKu też to potwierdzają oraz dlaczego jak już wpływa rzekomo po czasie to wysyłają dwa potwierdzenia z dwoma różnymi datami uznania wpływu. Tak czy inaczej dzięki za informację

Ciężko się do nich dodzwonić, wczoraj próbowałem to nie będąc już klientem nie mogę znaleźć opcji na kontakt. Pamiętam, że kiedyś próbowali mi wmówić, iż jedyną możliwością skutecznego złożenia wypowiedzenia jest wysłanie dokumentu na skrytkę pocztową w Katowicach. To co, mam szukać nadal tego kontaktu i jak coś to nagrywać konsultanta?
Aha, jeszcze jedna ciekawostka: na moim wypowiedzeniu jest adres Netia, Poleczki 13 a nie BOK z Taśmowej. Inaczej mówiąc nie ma żadnego śladu po pismo adresowane na Poleczki zostało przyjęte w BOK, w którym podobno przyjęte być nie powinno:smile:

Informacje gdzie przesłać rezygnację są też tu:
http://lab.fl.netia.pl/mail/Szybka-Pomoc-Netii/Szybka_Pomoc_Netii_Rezygnacje.pdf

Jeszcze są różne zapisy dla odstąpienia od zmiany warunków umowy ("Do zachowania tego terminu wystarczy, że przed jego upływem zostanie do Operatora wysłane oświadczenie na piśmie o odstąpieniu od zmian Umowy"), i dla wypowiedzenia umowy ("Za dzień dokonania wypowiedzenia przyjmuje się dzień wpływu wypowiedzenia do Operatora.").

Noo prawda, można się pogubić.

Powrót