Newconnet - firma inwestycjna nie w postaci FI

• Autor wątku Autor wątku sandmeister
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sandmeister

Użytkownik
Odpowiedzi
161
Witam.
Mam proste (wydaje mi się) dla prawników pytanie : czy można na newconnecta wprowadzić firmę inwestującą we własnym imieniu w kontrakty terminowe ? Czy może działalność inwestycyjna jest przewidziana tylko dla funduszy inwestycyjnych ?

Gdybyś miał firmę tylko inwestującą w kontrakty to nie widzę przeciwwskazań. Przy wejściu na new connect co do zasady tez nie powinieneś mieć problemów bo nie emitujesz jednostek ani certyfikatów ale akcje. ale, że niezbadane sa meandry myślenia knf na Twoim miejscu zwrócilbym się do nich z takim pytaniem.

Ostatnia edycja:
nie wiem czy to będzie takie proste, wprowadzić coś takiego na new connect bo sam gdybym dajmy na to widział prospekt emisyjny takiej firmy czy knf to pierwsze co uderza od razu to możliwość szybkiego wyczyszczenia kapitału bo kontrakty terminowe to niestety albo stety dźwignia finansowa czyli możliwość dużych zarobków ale również utrata wszystkiego przy większym ruchu w przeciwnym stronę niż obrana pozycja długa czy krótka.

A po drugie kontrakty terminowe = stosuje się do zabezpieczania pozycji np w akcjach i KNF na pewno by nie dopuściła spółki, która używa kontraktów terminowych wyłącznie do spekulacji czy arbitrażu, chociaż w tym przypadku nawet niema mowy o arbitrażu bo niema czego zabezpieczać gdy jedyną chęcią zarządzających jest chęć spekulacji.

Tak więc pomysł wg mnie spali na panewce.

A tak swoją drogą zapraszam na priva jeśli chcesz pogadać o inwestycjach czy spekulacji też gram na kontraktach pozdrawiam.

w przypadku prospektu emisyjnego to knf niewiele może zrobić jeśli chodzi o ingerowanie w treść prospektu emisyjnego jeśli w prospekcie są wszystkie punkty wynikające z załączników do rozporządzenia 809.
po drugie co do zasady na new connect dopuszczane są spółki nie sporządzające prospektu emisyjnego, więc knf w zasadzie nie wie czym się zajmuje dana spółka - jedyną kwestią w knf jest jedynie wpis do ewidencji papierów wartościowych.
pytanie czy knf nie potraktuje tego jako działalności funduszowej to raz a dwa to czy ktokolwiek kupi akcje spółki inwestującej w kontrakty - choć zdarzają się pewnie ryzykanci (nadmierni).
a tak w ogóle to na giełdzie się inwestuje a nie gra..:))))

Ostatnia edycja:
october_rust napisał:
a tak w ogóle to na giełdzie się inwestuje a nie gra..:))))
Przecież nigdzie nie napisałem, że gram :). Pytanie po co kupować np. 100 akcji KGHM, zapłacić paredziesiąt(pareset) złotych prowizji, jak można kupić całkowicie bez dźwigni finansowej (przeznaczyć na jeden kontrakt ok. 13400zł) i zapłacić jedynie 3zł ?
Dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam :)

Powrót