Newsletter sklepowy checkbox

• Autor wątku Autor wątku Holian
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
H

Holian

Użytkownik
Odpowiedzi
334
Chcemy w sklepie wprowadzić newsletter z aktualnymi promocjami wysyłanymi raz na jakiś czas i mam w związku z tym pytanie.
Mamy przygotowane odpowiednie wpisy do regulaminu, polityki prywatności oraz wiem, że muszę zgłosić bazę do GIODO, tu pierwsze pytanie
1) Czy muszę zgłosić nową bazę czy mogę zaktualizować bazę klientów?
Inne są takie
2) Czy przy samym checkboxie do zapisania się do newsletera wystarczy "Chce otrzymawszy Newslettera", czy jednak powinny być podane wszystkie podstawy prawne przepisane jeszcze raz z regulaminu/polityki prywatności?
Aktualnie mam przygotowany taki dopisek

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu przekazywania informacji handlowych w rozumieniu art. 10 ust. 2 Ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz.U. Nr 133 poz. 883 z późn. zm.) oraz art. 172 prawa telekomunikacyjnego przez "nazwa firmy"" z siedzibą przy "adres". Jednocześnie oświadczam, że zostałem poinformowany o przysługującym mi prawie dostępu do treści tych danych oraz możliwości ich poprawiania oraz żądania zaprzestania przetwarzania i usunięcia.

3) Czy poza art. 10 ust. 2 ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną i art. 172 prawa telekomunikacyjnego powinienem dopisać inne przepisy? (Czy mi coś nie umknęło)

Ostatnia edycja:
Holian napisał:
newsletter z aktualnymi promocjami

To zadziwiające jak słowo newsletter stało się synonimem oferty handlowej.

Napisz po prostu prawdę, czyli że będziesz przetwarzać dane osobowe w celu marketingu produktów sprzedawanych w sklepie oraz że będziesz przekazywać te dane podmiotom z którymi współpracujesz. Nie musisz podawać podstawy prawnej.

Rejestrujesz zbiór danych, a nie bazę danych. Zbiór to zakres danych przetwarzanych w konkretnym celu.

PS Jeśli już używasz określenia newsletter to umieść tam przynajmniej jedną zajawkę do artykułu o treści innej niż marketingowa, tak dla przyzwoitości.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót