NFZ a status bezrobotnego

• Autor wątku Autor wątku Tywin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tywin

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam.

Nie pracuję nigdzie i się nie uczę. Czy uzyskując status bezrobotnego jestem ubezpieczony w NFZ? Zbliża mi się operacja i nie wiem czy będę musiał sam pokryć koszta?

Z góry dzięki;)

Z chwilą zarejestrowania w urzędzie pracy, jako osoba bezrobotna zostaje się objętym ubezpieczeniem zdrowotnym.
Osoba, która nie jest zarejestrowana w urzędzie pracy lub z jakichś przyczyn - innych niż podjęcie zatrudnienia - utraciła status osoby bezrobotnej, a ma małżonka - może zostać objęta ubezpieczeniem zdrowotnym małżonka (odpowiednich zgłoszeń musi dokonać zakład pracy małżonka).

Tywin napisał:
Czy uzyskując status bezrobotnego jestem ubezpieczony w NFZ?
I zarejestrujesz się tylko po to, aby mieć ubezpieczenie zdrowotne?

Tywin napisał:
Czy uzyskując status bezrobotnego jestem ubezpieczony w NFZ? Zbliża mi się operacja i nie wiem czy będę musiał sam pokryć koszta?
Urząd Pracy to nie ubezpieczyciel, więc jeśli nie masz możliwości (bądź chęci) podjąć pracy, to szukaj ubezpieczenia gdzie indziej. Zawsze można opłacić ubezpieczenie dobrowolne... - około 350 zł miesięcznie.

W praktyce w dzisiejszych czasach niemożliwe jest niepracowanie, nie uczenie się, brak gotowości do podjęcia pracy i... darmowe ubezpieczenie. Nasze państwo nie przewiduje aż takich profitów.

Ostatnia edycja:
Powrót