NFZ a wezwanie karetki w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku Izuniainlove
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

Izuniainlove

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam
podczas pobytu moich rodzicow u mnie w odwiedzinach w Nieczech, doszlo dwukrotnie do wezwania karetki: tato mial udar (dzieki Bogu lekki) i ok 2 tyg pozniej mama migotanie przedsionkow...wezwalismy karetke w obu przypadkach. Tato byl 6 dni a mama 3 dni na leczeniu szpitalnym. Rachunek 10 €/dzien pobytu zostal zaplacony - ta zasade znam. Natomiast sa problemy z pokryciem kosztow za wezwanie karetki. NFZ zwrocil sie listownie do DRK iz ci maja sie z rachunkami zworcid do DVKA - rodzice otrzymali pismo do wiadomosci. Jak wyglada to od strony prawnej? moga rodzicow obciazyc kosztami? przeciez karatka nie zostala wezwana bez przyczyny? Z gory dziekuje za odpowiedz.

Z tego co ja sie orietuje,jadac z PL do DE trzeba wykupic specjalne ubezpieczenie . NFZ nie pokrywa takich przypadkow. Najlepiej zadzwonic do NFZ czy ich ubezpieczenie pokrywa takie przypadki za granica.Moj ojciec zawsze wykupowal dodatkowe ubezpieczenie jak przyjezdzal do mnie.

Witaj. dzieki za odpowiedz. Moi rodzice wykupowali rowniez dodatkowe ubezpieczenie za czasow, gdy Polska jeszcze nie byla w EU. Pierwszy raz zdarzyla sie nam taka sytuacja szpitalna (mieszkam od roku 2000 w DE ). Zobaczymy jak sie to wszystko zakonczy. Jesi powstana koszty do poniesienia, beda na przyszlosc rowniez wykupowac dodatkowe ubezpieczenie. A moze ktos jeszcze ma podobne doswiadczenie i sie tutaj wypowie. Pozdrawiam

Powrót