NFZ - wezwanie do zapłaty mimo że uczyłem się

• Autor wątku Autor wątku choody91
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

choody91

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam,

Od NFZ dostałem wezwanie do zapłaty za pobyt w szpitalu i pewna operację, nie muszę mówić że kwota absurdalna. Pytanie czy jest jakaś opcja by z tym coś zrobić?

Sytuacja wygląda tak, wezwanie jest za operację i pobyt który był prawie 3 lata temu, byłem wtedy studentem studiów dziennych. Mimo to uznany jestem za nieubezpieczonego ponieważ zaraz po liceum podjąłem staż przez 3 miesiące. Pani z NFZ'tu mówi mi teraz że wtedy automatycznie zostałem wypisane z ubezpieczenia ojca ponieważ miałem swoje. Po tym okresie poszedłem na studia dzienne nieświadomy że jako bezrobotny student teraz jestem nieubezpieczony, nikt niestety nie informuje że należy ponownie zgłosić się do rodzica do ubezpieczenia. Czy faktycznie za ta nie wiedze zostanę kilku tysięcznym rachunkiem ukarany? Mimo okazania legitymacji studenckiej i tego że byłem zarejestrowany u ojca, NFZ jest nie ugięty.

Jakie mam szanse w tym starciu? Mam 14 dni na odwołanie się. Czy znajdzie się ktoś kto z podobną sytuacja miał do czynienie lub poleci specjaliste?

tak jest, zgłoszenie z datą wsteczną - pisałam juz o tym

Agnieszka3M napisał:
tak jest, zgłoszenie z datą wsteczną - pisałam juz o tym

Przepraszam że pytam ale niestety nie mogę znaleźć dokładnie o co w tym chodzi z tym zgłoszeniem z datą wsteczną jak to zrobić?

Aha i zapomniałem dodać że aktualnie już pracuje od dłuższego czasu chociaż studentem nadal jestem (w dniach kiedy naliczyli koszty leczenia nie pracowałem). To nie stoi na przeszkodzi zgłoszeniu z datą wstecz?

Ostatnia edycja:
Witam ponownie,

Mam kilka istotnych faktów do sprawy, otóż okazuje się że zostałem zgłoszony z datą wstecz już rok temu. Konkretnie w dniu 15.05.2014 wpłynął druk ZUS ZCNA gdzie zostałem zgłoszony jako członek rodziny zgłoszony do ubezpieczenia od 01.10.2010 r. Mimo to w decyzji wyroku NFZ powołuje się na art. 67 ust 3. Twierdząc że nie podlegałem ubezpieczeniu w dniach 01.03.2013 do 04.03.2013 gdyż data zgłoszenia była starsza niż 7 dni od tamtych dat.

Czy oznacza to że jednak patent z zgłoszeniem z datą wstecz już nie działa? Czy nadal powinienem bronić swoich prawa? Na odwołanie mam jeszcze ponad tydzień.

widziałam zgłoszenie 6 lat wstecz, sprawa zakończyła się wygraną w sądzie

Googlując znalazłem artykuł nawiązujących do zgłoszeń z datą wstecz.

Sąd Okręgowy w Białymstoku II Wydział Cywilny Odwoławczy w uzasadnieniu wyroku z dnia 18 października 2013 r., II Ca 736/13, niepubl.; wskazał, że z treści przepisu art. 67 ust. 3 u.ś.o.z. wynika, że „członkowie rodziny osoby podlegającej obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego uzyskują prawo do świadczeń opieki zdrowotnej po zgłoszeniu ich do Narodowego Funduszu Zdrowia. Niemniej jednak, zdaniem Sądu Okręgowego, dopuszczalna jest wykładnia, w świetle której możliwe jest zgłoszenie członka rodziny do ubezpieczenia zdrowotnego z datą wsteczną, czyli z datą, w której dana osoba spełniała warunki do zgłoszenia do ubezpieczenia jako członek rodziny (…)". Zasadą jest, iż zgłoszenia do ubezpieczenia członka rodziny dokonuje się wraz ze zgłoszeniem osoby objętej obowiązkowym ubezpieczeniem zdrowotnym. W konsekwencji, jeżeli dana osoba spełniała warunki do zgłoszenia jej do ubezpieczenia jako członek rodziny już w dniu zgłaszania do tego ubezpieczenia osoby podlegającej obowiązkowemu ubezpieczeniu zdrowotnemu, to już z tą datą powinna zostać zgłoszona do tego ubezpieczenia. W doktrynie wskazuje się, że jeżeli jednak takie zgłoszenie nie nastąpiło w tym dniu – nie oznacza to, iż osoba objęta obowiązkowym ubezpieczeniem zdrowotnym nie może już zgłosić członka rodziny do ubezpieczenia zdrowotnego z tą datą. Skoro bowiem obowiązek zgłoszenia członka rodziny istniał od danej daty, to dokonując zgłoszenia takiej osoby do ubezpieczenia zdrowotnego, należy wskazać zawsze właśnie tę datę, niezależnie od tego, kiedy następuje zgłoszenie członka rodziny do tego ubezpieczenia. Przyjęcie, że takie rozwiązanie jest niedopuszczalne, oznaczałoby, iż mimo obowiązku zgłoszenia członka rodziny do ubezpieczenia zdrowotnego od określonej daty, obowiązek ten nie mógłby jednak zostać zrealizowany (A. Sikorko, Komentarz do art.67 ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych, Komentarz ABC 2010; LEX).

Czy uzasadnienie z cytatu będzie w tym wypadku nadawać się do napisania odwołania ?

choody91 napisał:
będzie w tym wypadku nadawać się
Jak najbardziej. Oczywiście, sam musisz wykazać NFZ błędy w datach, jakie przyjmują. Bo samo prawo do głoszenia wstecznego jest w orzecznictwie raczej bezdyskusyjne.

Mam niemal identyczną sytuację jak autor. Staż nieświadomie przerwał ubezpieczenie zdrowotne u rodziców, po którym nastąpiła przerwa w ubezpieczeniu, a obecnie wezwanie do NFZ. choody91 jak skończyła się twoja sprawa? Pani Agnieszka3M, może pani coś więcej napisać o wstecznym ubezpieczeniu? Z góry dziękuję za pomoc.

@BennyBenassi
Witam, ja równiez dostalem wezwanie do zaplaty na praweie 3 tysiace zlotych.
Jesli podjales juz jakies kroki w tej sprawie prosze o kontakt.

Witam

mam podobny problem tylko, że wysłali mi "Zawiadomienie o wszczęciu postępowania administracyjnego" po uwaga PRAWIE 5 LAT.

Trafiłem do szpitala na wyrostek, będąc pewny że mam ubezpieczenie zdrowotne od mamy (ubezpieczenie rodzinne luxmed -- pakiet od firmy), miałem wtedy 25 lat więc w pakiet się łapałem.... Tylko problem był taki że jak w wieku 24 lat skończyłem studia to chciałem sobie dorobić na wakacje i nie świadomy że podpisując umowę zlecenie tracę ubezpieczenie u mamy i mam wtedy swoje własne..... Tylko szkoda, że nikt nie informował o tym a mama płaciła cały czas tyle samo kasy na pakiet rodzinny w luxmedzie nie zależnie od liczby osób, czy była sama w pakiecie czy jeszcze 2 dzieci. Też nie była tego świadoma.

Mam 7 dni na ogarnięcie sprawy (co w covidowym świecie to trochę mało? Tym bardziej że za 5 dni są święta). Proszę mi powiedzieć czy to całe zgłoszenie wsteczne zadziała?? Do 2019 moja mama była w LUXMED na ten moment jest gdzie indziej ale to chyba nie będzie problem wyciągnąć papiery sprzed pare lat?

Pozdrawiam serdecznie i proszę o szybką odpowiedz

Chyba się nie da edytować to naprostuje że ubezpieczenie zdrowotne grupowe nie było od LUXMED tylko normlanie na NFZ płacone przez moją mame, składki były takie same jakby za siebie tylko płaciła jak i dla 3 osób, pozdrawiam

xxxkowal napisał:
Proszę mi powiedzieć czy to całe zgłoszenie wsteczne zadziała??
no cóż, jako że szklana kula chwilowo nie działa odpowiem że to zależy

xxxkowal napisał:
Do 2019 moja mama była w LUXMED na ten moment jest gdzie indziej ale to chyba nie będzie problem wyciągnąć papiery sprzed pare lat?
zgaduję, że NFZ nie interesuje Twoje lub mamy ubezpieczenie w Luxmecie i ile płaciła tylko zgłoszenie do ubezpieczenia zdrowotnego w ZUS (bo jak sądze pakiet luxmed nie obejmował leczenia szpitalnego)

xxxkowal napisał:
miałem wtedy 25 lat więc w pakiet się łapałem..
skoro to jednak chodzi o NFZ to raczej się nie łapałeś

Ostatnia edycja:
Agnieszka3M napisał:
zgaduję, że NFZ nie interesuje Twoje lub mamy ubezpieczenie w Luxmecie i ile płaciła tylko zgłoszenie do ubezpieczenia zdrowotnego w ZUS (bo jak sądze pakiet luxmed nie obejmował leczenia szpitalnego)

skoro to jednak chodzi o NFZ to raczej się nie łapałeś

Tak pomyliło mi się, płaciła składki do ubezpieczenia zdrowotnego w ZUS.

xxxkowal Twoja mama jak i każdy inny pracownik składki na ubezpieczenie zdrowotne płaci tylko za siebie a członkowie rodziny są podpięci ( po zgłoszeniu ) do tego ubezpieczenia .Czyli Twoja mama nic wówczas nie przepłacała.

Okej ale zgłoszenie wsteczne działa więc nie powinno być problemu prawda? Bo to widać, że nie byliśmy tego świadomi....

Powrót