NfZ

• Autor wątku Autor wątku Michał1458
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Michał1458

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Byłem studentem ale przestałem chodzić na zajęcia i zostałem skreślony z listy studentów. Nie poinformowałem o tym fakcie moich rodziców co wiąże się z tym że nie zostałem wypisany z ich ubezpieczenia zdrowotnego. Od tego czasu minęło niecałe 5 miesięcy podczas których dwukrotnie korzystałem z darmowej opieki medycznej.Dopiero dziś dowiedziałem się że nie przysługuje mi prawo do ubezpieczenia zdrowotnego. Nie próbowałem ominąć prawa umyślnie. Co powinienem teraz zrobi z tą sytuacją. Od października zaczynam nowe studia.

Kary finansowe- absolutnie żadnych, oszczędzaj się byleś nie musiał skorzystać ze świadczeń we wrześniu ;)

Z tego co mi wiadomo to powinienem zostac odpisany od ubezpieczenia w sensie zglosc ze porzucilem studia. Wyczytalem w necie ze za nie zrobienie tego sa kary grzywny od 20zl do 5000zl

Putin1 napisał:
Kary finansowe- absolutnie żadnych, oszczędzaj się byleś nie musiał skorzystać ze świadczeń we wrześniu ;)

A co w pazdzierniku czy jak odzyskam status studenta to powinienem cos zglosc do nfz? Czy wogule nfz dojedzie do tego ze mialem ubezpieczenie bez prawa do niego?

NFZ nie obchodzi czy ty masz ubezpieczenie czy nie - nie jest obowiązkowe, bedziesz miał problem gdybyś musiał skorzystać z konsultacji lekarskiej w ramach NFZ i dalej gdybyś wykupował leki ze zniżką , bądź na ryczałt przypisane przez lekarza

Putin1 napisał:
NFZ nie obchodzi czy ty masz ubezpieczenie czy nie - nie jest obowiązkowe, bedziesz miał problem gdybyś musiał skorzystać z konsultacji lekarskiej w ramach NFZ i dalej gdybyś wykupował leki ze zniżką , bądź na ryczałt przypisane przez lekarza

Okey rozumiem a co z faktem ze skorzystałem dwukrotnie z wizyt lekarskiech czy moge ponieść za to jakieś konsekwencje z faktu ze nie miałem prawa do ubezpieczenia ale defacto je miałem i zniego skorzystałem?

jeśli tak było i to wyłapią w NFZ będziesz musiał zapłacić za udzielone świadczenia, które opłacił NFZ

Putin1 napisał:
jeśli tak było i to wyłapią w NFZ będziesz musiał zapłacić za udzielone świadczenia, które opłacił NFZ

Czy orientujesz sie jak wyglada komunikacja pomiedzy uczelniami a nfz w sensie jak czesto to wystepuje nie chcial bym dostac za 3 lata faktury z kosmicznymi odsetkami

Powrót