Niania - PIT

• Autor wątku Autor wątku skwierek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

skwierek

Użytkownik
Odpowiedzi
44
Witam,
Zatrudniam nianie na umowę o dzieło, podatek płacony do 20-stego każdego miesiąca, teraz do końca stycznia muszę złożyć PIT 4r a do końca lutego PIT11, tyle wiem, ale nie wiem, czy w jakiś sposób uwzględniam to w swoim zeznaniu podatkowym PIT37??
Bardzo proszę o szczegółową odpowiedź jeśli trzeba to gdzieś wpisać w moim zeznaniu.
Pozdrawiam

[cytat:345dovoi]Co prawda z dniem 1 stycznia zlikwidowano ulgę na zatrudnianie pomocy domowych, jeżeli jednak podatnik podpisał wcześniej umowę aktywizacyjną z bezrobotnym, będzie mógł kontynuować odliczenie. Takie zasady wprowadził przepis przejściowy wprowadzony do nowelizacji ustawy o PIT. Przedmiotowa ulga obowiązywała tylko od 1 stycznia 2006r. a zainteresowanie nią było niewielkie z uwagi na warunki ulgi i niewielkie korzyści z niej płynące. Prawo do odliczenia przysługiwało tylko podatnikom, którzy podpisali umowę z bezrobotnym skierowanym przez urząd pracy. Nie obejmowała ona zatrudnienia krewnych i powinowatych do drugiego stopnia, czyli np. babci czy teściowej. Ponadto zatrudniając nianię należało się zarejestrować w ZUS jako płatnik jej składek. Prawo do odliczenia podatnik nabywał natomiast dopiero po 12 miesiącach zatrudnienia niani. Odliczeniu podlegały wówczas zapłacone składki ZUS.[/cytat:345dovoi]
http://www.gazetaprawna.pl/index.php?ac ... .2.0.1.htm

Dziękuję za odpowiedź, jeszcze aby mieć 100% jasność, jeśli ja jestem osoba która nie prowadzi działalności i również nie mogę skorzystać z ulgi, to w takim wypadku we własnym zeznaniu nigdzie tego już nie uwzględniam?

W swoim zeznaniu podatkowym nie ujmuje Pani wydatków na nianię.

Mam jeszcze jedną wątpliwość, jeśli chciałabym skorzystać z ulgi na dziecko, to czy istnieje taka możliwość aby ta ulga "zeszła" z podatku który zapłaciłam za zatrudnienie niani? Ja w tym roku osiągnęłam dochody rzędu może 1000zł co za tym idzie podatek jest niewielki, a za nianię podatku zapłaciłam 1032zł dlatego tak się zastanawiam, czy to umożliwi mi skorzystanie z ulgi?

To nie Pani zapłaciła podatek, tylko niania od swego zarobku. Pani była tylko "pośrednikiem".
Nie ma możliwości, aby wykorzystywać cudze podatki :-).

Powrót