Niby proste, ale nie jestem pewien - jaki zachowek?

• Autor wątku Autor wątku seba_77-77
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

seba_77-77

Użytkownik
Odpowiedzi
55
Krótki opis sytuacji:
Kobieta ma dwoje dzieci, oboje dorośli. Oboje wyjechali dawno temu za granicę i nie utrzymują za bardzo kontaktu.
Ona jest w związku ale nie planuje tego usankcjonować małżeństwem.
Chce napisać testament, w którym zapisuje wszystko co ma swojemu partnerowi.
Tak czy siak córce i synowi należy się zachowek, nie ma wątpliwości.
Tylko w jakim wymiarze?

Jeśli nie byłoby testamentu to dzieci dziedziczą po połowie a partner nic.
Czytam, że "Zstępni mają prawo domagać się zachowku w wysokości połowy wartości majątku, który zgodnie z ustawą by odziedziczyli".
Czyli jeśli dobrze rozumiem, w tym wypadku partner dziedziczy połowę a dzieci po 1/4?

w tym wypadku partner dziedziczy połowę a dzieci po 1/4?
Nie. Partner dziedziczy całość/wszystko. Zachowek co do zasady, wypłacany jest w pieniądzu.

No to miałem w sumie na myśli.
Jakiej "rekompensaty" kwotowej mogą domagać się dzieci? Jak pisałem? Po 1/4 wartości majątku?

1/4 wartości rynkowej spadku na dzień wypłaty zachowku.

OK, czyli dobrze zrozumiałem, dzięki.

seba_77-77 napisał:
Czytam, że "Zstępni mają prawo domagać się zachowku w wysokości połowy wartości majątku, który zgodnie z ustawą by odziedziczyli".
Czyli jeśli dobrze rozumiem, w tym wypadku partner dziedziczy połowę a dzieci po 1/4?

Zachowek ustala się w wysokości:
Przepis prawny:
Art. 991. § 1. Zstępnym, małżonkowi oraz rodzicom spadkodawcy, którzy
byliby powołani do spadku z ustawy, należą się, jeżeli uprawniony jest trwale
niezdolny do pracy albo jeżeli zstępny uprawniony jest małoletni – dwie trzecie wartości udziału spadkowego, który by mu przypadał przy dziedziczeniu ustawowym,
w innych zaś wypadkach – połowa wartości tego udziału (zachowek).

W przypadku dziedziczenia ustawowego konkubent nie dziedziczy nic. Zstępni odziedziczyliby całość. Zatem zachowek ustala się od wartości całego spadku, w proporcji wynikającej z powyższego art i odwrotnie proporcjonalnie do ilości zstępnych.

Powrót