nie chcą mi dać wolnego z okazji ślubu syna

• Autor wątku Autor wątku paloma94
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

paloma94

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam mam bardzo ważne pytanie. 23 grudnia biore slub cywilny i mama mojego narzeczonego nie dostala wolnego . jej szefowa powiedziala ze nie ma takiej opcji. A czytalam ze w Polsce i tutaj nalezy sie urlop okolicznosciowy. Chciala isc na ugode i wyjsc z pracy na 3 godziny i wrocic i mimo to tez sie nie zgodzila. Co mamy zrobic w tej sytuacji ? Ona pracuje tutaj na umowe o prace ale mysle ze to nie ma wiekszego znaczenia jak i gdzie

Prawo do takiego "specjalnego urlopu" (Sonderurlaub) wynika z § 616 BGB (BGB=Bürgerliches Gesetzbuch=niem. kodeks cywilny; w Niemczech nie ma kodeksu pracy, a stosunek pracy regulowany jest głównie w BGB). Ten "Sonderurlaub" jest płatny, tzn. pracodawca musi zapłacić wynagrodzenie także za ten czas urlopu. W przepisie tym są uregulowane szczegółowe warunki udzielenia takiego urlopu specjalnego. W każdym razie taküe ślub syna jest podstawą do żądanie takiego urlopu zgodnie z § 616 BGB.

Ostatnia edycja:
Niech mama nie pyta tylko na piśmie złoży wniosek powołując się na ten paragraf, który erkorda napisał. I niech prosi o pisemną odpowiedź z uzasadnieniem.

Powrót