nie chca mnie ubezpieczyć w Niemczech?!

• Autor wątku Autor wątku andziabiskup
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

andziabiskup

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, w zeszłym roku założyłem działalność gospodarczą w Niemczech:D.Dotąd nie byłem ubezpieczony tam, a w Polsce też nie, przez dłuższy czas.Teraz chciałem się ubezpieczyć i powiedzieli mi, że za długa przerwa była w ubezpieczeniu i nie mogę się tam ubezpieczyć.Proszę pomóżcie mi jak to rozwiązać bo już zgłupiałem:?:!:
Czy ubezpieczenie się u brata w firmie w Polsce na pół etatu coś rozwiąże:?:Proszę o radę jakie ubezpieczenie ew.wybrać tam?

Teraz chciałem się ubezpieczyć i powiedzieli mi, że za długa przerwa była w ubezpieczeniu i nie mogę się tam ubezpieczyć.

tam to znaczy gdzie:?:
gdzie chcesz się ubezpieczyć w PL czy DE ?

Państwowa kasa chorych (gesetzliche Krankenkasse) może faktycznie odmówić. Spróbuj w prywatnej.

Nie chcą mnie ubezpieczyć w Niemczech,bo była zbyt długa przerwa w ubezpieczeniu i w Polsce i w Niemczech!

To nie jest tak, ze kasa chorych moze "odmowic" ubezpieczenia, tylko w przypadku braku ciaglosci ubezpieczenia po zameldowaniu sie w Niemczech moze wymagac wstecznej nadplaty skladek

Ja nie mialam ciaglosci czyli mialam przerwe 2 lat. W AOK musialam zaplacic za 3 miesiace wstecz nie wiem czy sie cos zmienilo w przepisach, to bylo w 2007 roku.

jesli chodzi o to ubezpieczenie to tez mialam takie problemy,,,wlasciwie tez musialam wstecz zaplacic,ale ktos poradzil mi zeby isc do prywatnej ubezp.i wlasnie ta ubezp.wyciagnela mnie z tamtej bez zadnych kosztöw.prywatne ubezp.ma swoje zalety i wady.1.musisz sam oplacac rachunki-tzn.jezeli uzbierasz ich troche np.za pöl roku to odsylasz do ubezpieczalni i dostaniesz zwrot naturalnie jest pewna suma ktöra w roku musisz sam zaplacic ale reszte ci zwröca,,,minus z prywatnej ubezp. mozesz wyjsc tylko jezeli zostaniesz zatrudniony na umowe i przejdziesz na to tzw.panstwowe ubezp.najlepiej wejdz na:polskie ubezp.w niemczech.pl i tam mozesz dowiedziec sie czegos wiecej.pozdrawiam

Witam

Nie chciałam tworzyć nowego postu, mam nadzieję, że tu też ktoś znajdzie mój wpis i pomoże...

Otóż - zameldowanie w DE posiadam od lutego 2012 roku, od marca do lipca 2012 pracowałam na mini-job, w maju tegoż roku dostałam Hartz IV - musząc się ubezpieczyć, wypełniłam formularz w Techniker Krankenkasse, przysłali kartę i wydawało się, że wszystko gra. Teraz nie pracuję, dostaję wciąż socjal, jedynie w październiku tego roku pracowałam na umowie za 500 euro, zgłosiłam do JobCenter.

W międzyczasie, na wiosnę 2013 roku, dostałam od TK list z zapytaniem, gdzie byłam ubezpieczona w maju 2012 roku............ I od tej pory dzieje się dramat.

TK wystąpiło do NFZ o E-104, nie mam ciągłości ubezpieczenia z PL sprzed przyjazdu do DE (ostatnia składka, 09.2011). TK nie chce mnie ubezpieczyć, twierdzi, że nie jestem ich klientką od 2012 roku!, JobCenter im nie płaci (nikomu nie płaci od paru miesięcy (sic!)), więc TK straszy mnie rachunkiem. Owszem, używałam ich karty ubezpieczenia, sądząc, że je u nich posiadam, gdyż kartę wysłali mi sami....

Hartz IV mam "zapewnione" do stycznia 2014, nie chcę już z tego korzystać, tylko pytanie co teraz?

Planuję też opuścić Niemcy na parę miesięcy i podróżować, więc ani zdrowotne ani socjal nie będą mi tu potrzebne.

Co robić?

Nie stać mnie na zapłatę tego, prawdopodobnie kolosalnego rachunku, nie wiem w ogóle jak to możliwe, żeby JobCenter płaciło mi socjal bez zdrowotnego, nikt nie wie jak wybrnąć z tej sytuacji. Bo zasadniczo, przez ponad 1,5 roku żyłam w przekonaniu, że wszystko jest ok! Wiem, że do końca roku można się ubiegać o zwolnienie z opłaty za brak ubezpieczenia (tylko, czy w moim przypadku to zadziała?) ale czy muszę i tak być teraz gdzieś ubezpieczona? Nic nie rozumiem..

Będę wdzięczna za poradę i pomoc, prawie się już łamię i nie wiem co robić.........
Dziękuję...

Nawrzucalas troche roznych spraw do jednego worka

1. W Niemczech istnieje obowiazek posiadania ubezpieczenia zdrowotnego. Powinnas byla sie ubezpieczyc od marca 2012, gdy zaczelas tu pracowac.

2. Niemieckie kasy panstwowe wymagaja ciaglosci ubezpieczenia przed przyjazdem do Niemiec, wiec teoretycznie powinnas byla nadplacic skladki od 09.2011 do momentu zameldowania w Niemczech a potem placic je normalnie

3. Czy ty w przyszlosci masz zamiar wyjechac z Niemiec czy nie, nie odgrywa zadnej roli w sprawie spraw z przeszlosci.

4. Nie wiem, dlaczego socjal ci nie placil skladek ubezpieczeniowych dla TK, musisz to wyjasnic z JobCenter, prawdopodonie TK uznala, ze nie spelnialas warunkow do przyznania ubezpieczenie, bo nie mialas ciaglosci od 09.2011 do maja 2012.

5. Na twoim miejscu natychmiast zrobilbym termin w JobCenter w celu omowienia sprawy, a w TK zlozyl pisemny wniosek o umorzenie dlugow za okres 05.2011 do maja 2012 ze wzgledu na "amnestie", czy to zadziala, trudno powiedziec, ale na pewno musisz zlozyc PISEMNY wniosek o takie umorzenie

dzięki za odpowiedź!

Pogodniak napisał:
Nawrzucalas troche roznych spraw do jednego worka

chciałam jak najlepiej opisać sytuację, a jest w niej właśnie tyle różnych spraw...

1. W Niemczech istnieje obowiazek posiadania ubezpieczenia zdrowotnego. Powinnas byla sie ubezpieczyc od marca 2012, gdy zaczelas tu pracowac.

zdając sobie z tego sprawę, pracując jeszcze na mini-job, zgłosiłam się do TK...

2. Niemieckie kasy panstwowe wymagaja ciaglosci ubezpieczenia przed przyjazdem do Niemiec, wiec teoretycznie powinnas byla nadplacic skladki od 09.2011 do momentu zameldowania w Niemczech a potem placic je normalnie

tego nie byłam świadoma, a i krankenkasse mnie o tym nie poinformowało. Wiem, że nieznajomość prawa nie zwalnia z obowiązku jego przestrzegania, ale jednak - sądziłam, że w razie problemów po prostu się o nich dowiem od razu, nie po roku..

3. Czy ty w przyszlosci masz zamiar wyjechac z Niemiec czy nie, nie odgrywa zadnej roli w sprawie spraw z przeszlosci.

4. Nie wiem, dlaczego socjal ci nie placil skladek ubezpieczeniowych dla TK, musisz to wyjasnic z JobCenter, prawdopodonie TK uznala, ze nie spelnialas warunkow do przyznania ubezpieczenie, bo nie mialas ciaglosci od 09.2011 do maja 2012.

5. Na twoim miejscu natychmiast zrobilbym termin w JobCenter w celu omowienia sprawy, a w TK zlozyl pisemny wniosek o umorzenie dlugow za okres 05.2011 do maja 2012 ze wzgledu na "amnestie", czy to zadziala, trudno powiedziec, ale na pewno musisz zlozyc PISEMNY wniosek o takie umorzenie

Tak też zrobię, dziękuję.

Nie wiem jednak, jak wyjść z sytuacji na okres do końca roku, czy też na nabliższe 2/3 miesiące - skoro państwowa kasa nie chce mnie ubezpieczyć? Zgłosić się do prywatnej? Liczyć na to, że JobCenter zapłaci za prywatne ubezpieczenie, zwłaszcza, kiedy nie mam obecnie pracy? I czy jeśli zechcę wyjechać, to po prostu informuję o tym socjal i prywatną kasę i już?

Tu są trochę 2 zmiksowane problemy...

Będę wdzięczna za podpowiedź i w tych kwestiach.

Powrót