Nie chcą usuwać danych - czy RODO faktycznie działa?

• Autor wątku Autor wątku mnemosyne
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mnemosyne

Zbanowany
Odpowiedzi
17
Witam. Parę lat temu byłam ofiarą uporczywego i niezwykle niebezpiecznego stalkingu w Sieci, łącznie z przejęciem mojej tożsamości w Sieci i bezprawnym posługiwaniem się nią. Ze skutkami tego przestępstwa borykam się do dzisiaj, ponieważ policja mi nie pomogła (mówiąc potocznie olała sprawę). Na własną rękę próbuję wykasować z Sieci wszelkie możliwe informacje na mój temat, aby sprawa się już nigdy nie powtórzyła, ale powołując się na RODO spotykam się wszędzie ze strony administratorów różnych stron z opiniami w stylu "nie mamy takiego obowiązku". Wobec tego nasuwa mi się pytanie, czy w Polsce w ogóle faktycznie działa to RODO? Bo przepis o stalkingu wiem, że nie działa. Dokładnie chodzi mi np. o strony, które kiedyś umieściły na mój temat pewne informacje. I niestety tutaj nie działa tzw. prawo do zapomnienia. Być może się na tym nie znam, ale nigdzie nie mogę się doprosić na moją prośbę o wycofanie zgody przetwarzania moich danych. Dodatkowo, do dziś dnia nie jestem wstanie doprosić się usunięcia konta na portalu społecznościowym, które zostało założone na moje dane bez mojej zgody i wiedzy. Wiem, że w USA RODO nie działa, ale tam też nie udało mi się doprosić o jego usunięcie. Uważam, że wiele tych ustaw prawnych w Polsce tak naprawdę jest fikcją, gdyż jeśli przyjdzie co do czego, to ofiary stalkingu nie mogą zrobić kompletnie nic. Czy ktoś może mi coś poradzić?

Ostatnia edycja:
mnemosyne napisał:
... czy w Polsce w ogóle faktycznie działa to RODO? ...
Tak, działa, wystarczy zapoznać się z jego treścią i samodzielnie odnaleźć przepis, który uprawnia do nie usuwania danych osobowych..

Zapoznałam się oczywiście z RODO, ale nie rozumiem nadal, dlaczego nie mogę cofnąć zgody na przetwarzanie moich danych? Dlaczego ktoś może zakładać profile bez mojej zgody, a ja nie mogę nic zrobić?

Zrób to co ja kiedyś.

Jakaś firma rejestrowała domeny internetowe do rozsyłania spamu. Rejestrowali na losowe firmy. Wygasła domena którą chciałem kupić i zarejestrowali ją na losowe dane - trafiło na firmę ze Szczecina. Telefon do firmy i Pani założyła konto w serwisie usługodawcy gdzie była domena i stała się jej właścicielką od razu z automatu. Domenę przekierowała i mi ją sprzedała za grosze.

Skoro ktoś posługuje się twoimi danymi na różnych portalach, zakładają tam konta i zgłaszaj do administratora że ma usuwać te konta bo są na twoje dane :)
Proste i skuteczne.

Powodzenia.

Ale ktoś mi założył konto na portalu społecznościowym. Tam to tak nie działa. Wg nich nic się nie dzieje i nie ma powodu konta usuwać.

Czy to konto jest na twoje imię i nazwisko i są tam wpisy które mają na celu ciebie zdyskredytować i poniżyć?

Sławek78 napisał:
Czy to konto jest na twoje imię i nazwisko i są tam wpisy które mają na celu ciebie zdyskredytować i poniżyć?
Dokładnie. Ale od prawie 8 lat piszę do supportu i wg nich nie skasują konta bo nie ma powodu. Oczywiście po angielsku odpisują. Twierdzą, że to ja jestem jego właścicielką. Takie same odpowiedzi otrzymuję z narzędzi Google do usuwania treści.

Skoro jesteś właścicielką to niech Ci podadzą dane do logowania i sobie sama usuniesz konto. Co za problem?

ehh... przecież piszę wyraźnie, że to NIE JA to konto zakładałam. Ktoś posłużył się moimi danymi personalnymi i bez mojej wiedzy ich użył żeby założyć mi konto w celu ośmieszenia mnie. Na pewno mejl jest zmyślony i tymczasowy, bo ten stalker to haker.

I co z tego? Skoro support twierdzi że jesteś właścicielką to niech Ci podadzą login i hasło albo zmienią maila żebyś sama mogła to zrobić.

mnemosyne napisał:
... Ktoś posłużył się moimi danymi personalnymi ...
Czy aż tak Twoje Imię i Nazwisko są oryginalne, że tylko mogą wskazywać na Ciebie?

Zgadza się, nie jestem Polką.

Sernik65 napisał:
I co z tego? Skoro support twierdzi że jesteś właścicielką to niech Ci podadzą login i hasło albo zmienią maila żebyś sama mogła to zrobić.
Wtedy trzeba podać stare hasło, a ja go nie znam. To nie jest takie proste, jak myślisz. Niby czemu już tyle lat się staram o usunięcie tego konta? Gdyby to było takie łatwe, to bym już dawno te konto usunęła.

Powrót