Nie dopisanie dziecka do ubezpieczenia

• Autor wątku Autor wątku n1k0d3m
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

n1k0d3m

Zbanowany
Odpowiedzi
48
Witam. Rok temu gdy zaczęłam studia mama wypisała mnie ze swojego ubezpieczenia. Nie informując mnie o tym, byłam święcie przekonana, że ubezpieczenie posiadam. Przez ten rok mama była zarejestrowana w urzędzie pracy jako bezrobotna, teraz otwiera własną działalność. Kilka dni temu byłam zapytać w nfz czy jestem ubezpieczona, okazało się, że od ponad roku nie jestem i z tego tytułu należy się kara od 2 do 10 tysięcy jest ona na mamę gdyż nie dopisała mnie do ubezpieczenia mimo, że nadal studiuję ale nie mieszkamy osobno. Mama nie chce zapłacić tych pieniędzy, a ja nie posiadam zarobków jedynie alimenty od państwa. Czy istnieje możliwość ubezpieczenia się na siebie i możliwości spłacenia kary z alimentów? Jak mam się ubezpieczyć w zusie by módz korzystać z lekarza? Od wypadków jestem ubezpieczona na uczelni

To jakiś absurd.

Niech NFZ poda podstawę prawną owej kary.

Art. 193 pkt 1a Ustawa o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych.
Mieszkacie razem czy oddzielnie? Jeżeli nie ma możliwości aby matka lub inny członek rodziny dopisał Cię do swojego ubezpieczenia to musi zrobić to uczelnia.

Ostatnia edycja:
Powrót