Nie doręczony nakaz z e-sądu

• Autor wątku Autor wątku BlackDevil
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

BlackDevil

Stały bywalec
Odpowiedzi
924
Witam

Znajoma ma problem, 17.08.2012 został wydany nakaz przez e-sąd, o czym dowiedziała się przez konto na stronie e-sądu, jednak nakaz w formie listownej (taka korespondencja z sądem nadal ustawiona) nie przyszedł do dnia dzisiejszego. Wiem że jest możliwość przywrócenia terminu jeśli nakaz został wysłany pod zły adres, jednak jest jeszcze możliwość wystąpienia do sądu z wnioskiem o doręczenie nakazu. Która droga jest lepsza dla pozwanej?

Doręczenie nakazu i przywrócenie terminów.
Nic nie da że dostanie papier jak termin dawno na odwołanie minął.

Czyli trzeba złożyć wniosek o doręczenie nakazu na aktualny adres i przywrócenie terminu? Składa się go do e-sądu? A jak wygląda sprawa zameldowania, znajoma mieszkała i była zameldowana ostatnie nie cale 4 lata pod adresem podanym w e-sądzie, teraz od kilku miesięcy mieszka w innym miejscu, zameldowana też jest w innym, nie ma meldunku tam gdzie mieszka bo to wynajęte mieszkanie. Trzeba będzie jakoś udowodnić że nie mieszkała tam gdzie został wysłany nakaz (przypuszczam że poszedł na adres sprzed tamtych 4 lat) więc nowy adres podać zamieszkania gdzie jako dowód ma umowę najmu czy zameldowania gdzie ma meldunek koło 2-3 miesięcy?

Sangi napisał:
Doręczenie ppppp nakazu i przywrócenie terminów.
Nic nie da że dostanie papier jak termin dawno na odwołanie minął.

Jeśli nie dostała papieru to termin nie zaczął biec, więc nie musi wnosić O przywrócenie.

juriste napisał:
Jeśli nie dostała papieru to termin nie zaczął biec, więc nie musi wnosić O przywrócenie.

Ale po pewnym czasie " nie odbierania" sąd zasądza skuteczne dostarczenie nakazu, ale nic takiego tam jeszcze nie ma (na koncie internetowym) wiec zostaje pisać o dostarczenie pisma.

A te przywrócenie to na jakimś specjalnym formularzu? Można to zrobić za pomocą platformy e-sąd? Ja też dostałem pismo od komornika dopiero za sprawę która prawdopodobnie się przedawniła. Sąd wysłał na adres pod którym nie mieszkałem od 2 lat.
Na poczcie miałem założone przeniesienie listów na adres obecny, niestety poleconych nie wysyłali. Mogli chociaż na tej poczcie napisać, adresat się wyprowadził skoro wiedzieli, że nie mieszkam pod tym adresem.

Powrót