Nie doreczony wyrok i wezwanie do odbycia kary

• Autor wątku Autor wątku Zaneta9393
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

Zaneta9393

Użytkownik
Odpowiedzi
197
Witam. Toczyła sie wobec mnie kara w Gnieznie,pare razy przekładana przez KoronaWirusa. Byla 4wrzesnia niestety nie bylam powiadomiona o niej. Zapadl wyrok o ktorym nikt mnie nie poinformowal,nie mialam jak zlozyc apelacji. Nic nie dostalam,wszystkie awiza odbieram. Wczoraj dostalam wezwanie do odbycia kary roku pozbawienia wolnosci na 13listopada. Wyslalam wniosek o przywrocenie terminu apelacji do tego o odroczenie i wstrzymanie kary. Czy zdaza rozpoznac wniosek o wstrzymanie do 13?

Możesz napisać pismo do sądu, z którego przyszło wezwanie do stawienia się w ZK, z prośbą o niewystawianie nakazu przymusowego doprowadzenia do ZK do czasu rozpatrzenia wniosku o przywrócenie terminu apelacji. Chociaż takie pismo jest nieformalne i sąd nie musi się do niego przychylać, to jednak mimo wszystko nie zaszkodzi napisać i wysłać poleconym priorytetem jak najszybciej.

Ostatnia edycja:
Bardzo dziekuje wyslalam. Czy mozna telefonicznie dzwonic i sie dowiadywac?udziela informacji?

Można dzwonić i się dowiadywać. Zawsze. Masz do tego prawo, tylko trzeba podać sygnaturę akt i swoje dane. W piśmie oczywiście podałaś sygn. akt sprawy? Jeśli nie stawisz się w ZK w wyznaczonym terminie to trochę czasu minie zanim zakład wyśle pismo do sądu, że się nie zjawiłaś 13 listopada, zanim przejdzie ono przez sekretariat, sąd się zajmie sprawą i wyda nakaz, a następnie pismo trafi na policję. Ale zawsze jest jakaś szansa, że się zlituje i nie wyda nakazu, a twój wniosek zostanie rozpatrzony pozytywnie. Teraz w dobie epidemii sądy działają nieco opieszale. Jeśli twój wyrok nie przekracza 18 miesięcy to możesz też ubiegać się o odbywanie kary w SDE. Ponieważ od 31 marca wprowadzono zmiany w kodeksie karnym wykonawczym z powodu epidemii, w którym zmieniono dotychczasowy maksymalny wymiar kary, który nie przekraczał 12 miesięcy.

Ostatnia edycja:
Dziekuje Panu za pomoc bardzo. Wyslalam takze o dozor,bo wyrok to rok pozbawienia wolnosci ale wiem ze dozor trwa długo.. mam nadzieje ze uda sie ze wstrzymaniem..

To już zależy od woli sędziego. Mój przyjaciel miał stawić się w AŚ bodajże 13 marca tego roku, składał wcześniej wniosek o SDE. Wysyłał pismo z prośbą o niewystawianie nakazu doprowadzenia do AŚ. Od 13 marca nie było u niego policji, sprawa o SDE odbyła się dopiero 21 sierpnia, jednak sąd oddalił decyzję, pomimo tego, że wyraził zgodę na odbywanie kary poza AŚ, ale jednocześnie prokurator złożył zażalenie na decyzję sędziego do SA i teraz sprawa jest 12 listopada. Sąd odwoławczy może przychylić się do decyzji prokuratora albo oddalić ją i przekazać sprawę do ponownego rozpatrzenia do Sądu Okręgowego, co pewnie znowu potrwa kilka miesięcy, zanim wyznaczą termin. Wtedy SO albo wyrazi zgodę albo nie. To wszystko ciągnie się teraz miesiącami i nic tak naprawdę nie jest pewne.

Ja w tamtym roku mialam identyczna sytuacje. Wyrok w pazdzierniku,skladalam ten wniosek i odrzucili i 3listopada juz bylam zatrzymana. Dlatego teraz sie boje ze znowu tak bedzie. A mam jeszcze druga kare 6msc tez juz mialam bilet i wstrzymali i dostalam odroczenie

No jak wniosek odrzucili, to i policja zatrzymała, bo nie było podstaw ku temu, żeby tego nie mieli robić, skoro wniosek został odrzucony. A swoją drogą dziwne, że nie zostałaś powiadomiona o posiedzeniu.

No właśnie nic mi nie przyszło i wyrok nieprawomocny tez nie,inaczej bym odrazu apelacje składała

Trzeba pilnować takich spraw następnym razem i dzwonić do sekretariatu w razie niepewności. Chociaż postanowienie sądu z wyrokiem skazującym powinnaś dostać pocztą. Widać ktoś to zaniedbał i nie miałaś szansy się odwołać.

No właśnie a nic nie dostałam,jestem załamana😔

Powrót