Nie mogę dostać stypendium socjalnego przez brak alimentów?

• Autor wątku Autor wątku realmz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

realmz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Witam.

Jeśli zły dział, to bardzo proszę o kogoś z moderatorów o przeniesienie, dziękuję!

Mam 22 lata. Ukończyłem technikum w 2015r., teraz po trzech latach wznawiam naukę na studiach stacjonarnych, 1 rok. Mam słabą sytuację finansową, więc przysługuje mi stypendium socjalne na uczelni. Moja rodzina składa się tylko ze mnie i matki; ojciec mieszka nie wiadomo gdzie, nie mam z nim żadnego kontaktu, w życiu na oczy widziałem go dokładnie trzy razy.

Do 2015r., tj. roku do którego uczyłem się w szkole średniej, otrzymywałem alimenty od ojca (głównie z funduszu alimentacyjnego, miałem mnóstwo zaświadczeń od komornika o bezskuteczności itp.).

Teraz już nie otrzymuję alimentów, jednakże oczywiście mogę się o nie dalej ubiegać.

Wczoraj byłem złożyć wniosek o stypendium socjalne wraz z kompletem dokumentów m.in. dokumenty dokumentujące dochód mój i matki. Na miejscu dowiedziałem się, że nie mam przy sobie żadnej informacji o moim ojcu, więc nie otrzymam stypendium socjalnego.

Problem jest taki, że Pan z dziekanatu sam nawet nie wiedział jaki dokładnie dokument powinienem donieść, aby "udowodnić" to że ojciec nie jest w mojej rodzinie i że nie powinienem pokazywać jego dochodu. Coś sugerował, abym najpierw załatwił sobie alimenty, a dopiero wtedy gdy załatwię alimenty, to będę mógł się starać o stypendium socjalne - co dla mnie jest bez sensu.

Ogólnie co powinienem zrobić? Jaki dokument powinienem donieść, aby udowodnić to że ojciec nie jest w mojej rodzinie, nie mam z nim żadnego kontaktu itp.? Gdzie powinienem się skierować, aby taki dokument zdobyć?

Dla mnie najlogiczniejsze byłoby to, że stypendium socjalne otrzymam, następnie postaram się o alimenty, i po tym jak dostanę alimenty to doniosę zaświadczenie o uzyskaniu dochodu (alimentów), tj. wnioskowałbym o obniżenie stypendium.

Dziękuję za pomoc!

To ze cis dla Ciebie jest logiczne nie znaczy ze tak jest. Alimenty od ojca byly zniesione wyrokiem sadu czy nadal jest aktualny?

Nie wiem, chyba nie są zniesione wyrokiem sądu.

W momencie gdy skończyłem naukę 3 lata temu, to przestawałem dostawać alimenty. Gdy skończyłem naukę, to nic ani ja ani matka nie załatwialiśmy nic z tym.

Czyli teoretycznie wyrok jest nadal w mocy. Czyli trzeba go dostarczyc do dzialu socjalnego.

Znalazłem tę ugodę sądową o alimenty, jest ona z 1998 roku. Nie było żadnych innych ugód ani wyroków sądowych ws. alimentów później. Czyli ta ugoda dalej obowiązuje, i powinno wystarczyć ją dostarczyć?

Chciałbym jeszcze zapytać: jak mogę potwierdzić, czy aby na pewno ta ugoda sądowa jest jeszcze w mocy?

Dziękuję

Ostatnia edycja:
Skoro alimenty nie zostały zniesione sądownie, to wydany tytuł w 1998 nadal ma moc prawną. Inną sprawą jest, że obowiązek ten powinien zostać zniesiony 3 lata wstecz.

Powrót