Nie moje prawa autorskie YT

• Autor wątku Autor wątku Witkowaty
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Witkowaty

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam wszystkich. Ostatnio bardzo razi mnie jeden użytkownik, który nagminnie plagiatuje muzykę(różnych znanych wykonawców) na youtube. Jest tam opcja pozwalająca zgłosić swoje prawa autorskie. Ja jednak chciałbym zgłosić naruszenie praw nie moich, lecz danej tam wytwórni muzycznej. Czy jest taka możliwość w tym serwisie, abym zaraportował na takiego urzytkownika naruszającego nie moje prawa autorskie? Bardzo proszę o odpowiedź.

W jaki sposób ją plagiatuje?? Może dokonuje jedynie opracowania dzieła, lub tworzy utwór zależny. Masz dowód, że dokonano plagiatu??

Tak. Nagrał gameplay(w grze) bez dźwięku(z gry) i podłożył pod niego znaną muzykę znanego zespołu muzycznego.

Na moje to nie jest plagiat, co najwyżej stworzenie utworu zależnego. Aby to by plagiat musiałby przypisać sobie autorstwo muzyki.

To jest plagiat, ponieważ za darmo przywłaszczył sobie utwór muzyczny bez zgody autora i wystawia go w swoim gameplay'u.

Hehe :). Plagiatem to nie jest w żadnym zakresie (poczytaj najpierw definicję plagiatu choćby na wikipedi) . Jest to co najwyżej wykorzystanie cudzego utworu w opracowaniu utworu zależnego bez zgody autora utworu pierwotnego. Żeby nastąpił plagiat musi zostać spełniony warunek zawłaszczenia osobistych praw autorskich (praw co do autorstwa utworu) tzn. musiałby albo wstawić muzykę do klipu i podpisać, że jest on autorem zarówno muzyki jak i video (plagiat jawny) lub gdyby użył fragmentów utworu muzycznego, zmiksował go i podał jako swój, bez przytoczenia autorstwa cytatów. (plagiat ukryty). Jeszcze jedną sprawą jest to, iż plagiatem jest działanie umyślne (tzn. celowe ukrycie autorstwa). Użycie więc utworu znanego wykonawcy co do autorstwa którego nie zachodzą (przez to, że jest on powszechnie znany) wątpliwości też (mimo braku wzmianki o autorze) będzie ciężko podciągnąć pod plagiat.
W tym przypadku można mówić jedynie o zapożyczeniu muzyki bez zgody autora (lub osoby go reprezentującej).
I to też pod warunkiem, że osoba ta nie posiada płytki z licencją na rozpowszechnianie.

Powrót