Nie należy mi się zasiłek dla samotnej matki

• Autor wątku Autor wątku mama6latki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mama6latki

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam, mam problem z dostaniem zasiłku dla samotnie wychowującej matki. Od pół roku sama wychowuję 6letnią córkę i 9-miesięcznego synka. Mój mąż został aresztowany i prawdopodobnie wyjdzie z więzienia dopiero w 2012 roku. Staram się o zasiłek, ponieważ nie wystarcza mi pieniędzy na utrzymanie rodziny, lecz odmówiono mi prawa do dodatku dla samotnej matki. Ponoć wg prawa nie należy mi się, bo nie jestem wdową, panną i rozwódką oraz nie mam alimentacji na dzieci. Jak mogę ominąc te przepisy, przecież ja jestem samotnie wychowującą matką!
Z góry bardzo dziękuję za pomoc.

Dodatek przysługuje samotnie wychowującym dziecko matce lub ojcu, opiekunowi faktycznemu dziecka albo opiekunowi prawnemu dziecka, jeżeli nie zostało zasądzone świadczenie alimentacyjne na rzecz dziecka od drugiego z rodziców z następujących powodów: drugi z rodziców dziecka nie żyje; ojciec dziecka jest nieznany; powództwo o ustalenie świadczenia alimentacyjnego od drugiego z rodziców zostało oddalone.

Istotne jest jak samotne wychowywanie definiuje ustawa.

Nie może Pani ich ominąć.Rozwódki również nie dostają a często też samotnie wychowują dzieci.Może Pani podać męża o alimenty a on niech się stara o pracę w ZK.

natti72 napisał:
Nie może Pani ich ominąć.Rozwódki również nie dostają a często też samotnie wychowują dzieci.Może Pani podać męża o alimenty a on niech się stara o pracę w ZK.
to dziwne że nie dostaja, bo ja jestem rozwódką i dostawałam taki zasiłek :)

A proszę o wytłumaczenie mi tego przepisu:
w rozumieniu art. 6 ust. 5 ustawy z 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (t.j. Dz.U. z 2000 r. nr 14, poz. 176 z późn. zm.), za osobę samotnie wychowującą dzieci uważa się jednego z rodziców albo opiekuna prawnego, jeżeli ta osoba jest panną, kawalerem, wdową, wdowcem, rozwódką, rozwodnikiem albo osobą w stosunku, do której orzeczono separację w rozumieniu odrębnych przepisów. Za osobę samotnie wychowującą dzieci uważa się również osobę pozostającą w związku małżeńskim, jeżeli jej małżonek został pozbawiony praw rodzicielskich lub odbywa karę pozbawienia wolności. .
Czy ten art. ma zastosowanie jedynie w trakcie rozliczania się, a nie można się nim posługiwać, w momencie kiedy jest potrzebny dodatek do zasiłku?

Cytowana definicja służy głównie ustawie o podatku dochodowym od osób fizycznych. Ustawa o świadczeniach rodzinnych ma własną (zacytowaną przeze mnie) definicję.

Witam mam pytanie,mój były mąż zmarł 2 tyg temu,moje dzieci otrzymają rentę po ojcu,czy w takim razie należy mi się również zasiłek dla matki samotnie wychowującej?

Powrót