Nie oddanie pieniędzy za wykonaną usługę

• Autor wątku Autor wątku xamin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xamin

Użytkownik
Odpowiedzi
214
Witam
Mam pewne pytanie. Jako, iż nie prowadzę działalności gospodarczej - umówiłem się z pewną osobą poprzez wymianę wiadomości, iż wykonam jej usługę. Można powiedzieć, że na "wiadomość". Ta usługa kosztowała około 500zł. Jak się łatwo domyśleć - osoba nie oddała pieniędzy i mnie zablokowała. Pytanie co można w tym temacie zrobić? Czy można domagać się od tej osoby tych pieniędzy razem z podatkiem brutto który się uiści za wykonanie usługi bez prowadzenia działalności gospodarczej? Czy jak się ma w tym wypadku sprawa?

O ile przepis nie nakazuje szczególnej formy umowy pod rygorem nieważności, umowa wiąże.

Skąd pomysł, że umówiona kwota jest netto?

Stąd, że jeżeli wykonuje się usługę - pobierany jest podatek (chyba?).

Nie wiem jak to jest. Chciałbym zapytać czy mogę osobie założyć pozew która nie oddała mi 500zł gdzie zażądałem takiej ceny za wykonaną usługę. Do dzisiaj tej kwoty nie otrzymałem a osoba zablokowała mnie. Czy sąd nie będzie się czepiał mnie o to, że nie prowadzę działalności gospodarczej oraz nie odprowadzę podatku za wykonanie usługi, ponieważ nie mam firmy?

Tego się obawiam i to chcę wiedzieć.

Kwota z umowy jest kwotą brutto, to Twój koszt, który umniejszy dochód.
Czy przedstawiłeś rozliczenie? Zlecenie / dzieło zostały przyjęte bez zastrzeżeń?

Noemi12321 napisał:
Kwota z umowy jest kwotą brutto, to Twój koszt, który umniejszy dochód.

Zgadza się.

Noemi12321 napisał:
Czy przedstawiłeś rozliczenie?

Przedstawiłem po wykonanej usłudze.

Noemi12321 napisał:
Zlecenie / dzieło zostały przyjęte bez zastrzeżeń?

Zlecenie zostało przyjęte bez zastrzeżeń.
Natomiast co do kwoty za wykonaną usługę były zastrzeżenia. Finalnie zostałem zablokowany.

Znasz dane tej osoby?
Wezwij do zapłaty.

Ale jednak nie dogadałem pewnego mankamentu - mianowicie czy mogę wysłać przedsądowe wezwanie do zapłaty jako osoba prywatna a nie firma?

Bo jestem osobą prywatną która nie prowadzi jakiejkolwiek działalności gospodarczej i jak ta osoba powie, że chcę od niej kasę a nie prowadzę jakiejkolwiek działalności i nie odprowadzę za to podatku to cyk już leżę i to ja mogę się zapewne spodziewać wyższych konsekwencji - między innymi takich jak brak działalności gospodarczej oraz brak odprowadzenia podatku?

Powrót