Nie odebrałem paczki od kuriera.

• Autor wątku Autor wątku siemaelo10
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

siemaelo10

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam.
24 października zamówiłem w sklepie internetowym laptopa, którego potrzebowałem na szybko, ponieważ wyjeżdżałem za granice 31 października (sklep ten się chwali wysyłka w 1 dzień). Przesyłkę natychmiast opłaciłem, lecz sklep nie zdążył nawet wysłać mojego laptopa więc 28 października zadzwoniłem do nich i powiedziałem, iż tego laptopa nie chcę. Będąc już na wyjeździe 3 listopada kurier piszę do mnie sms-a z prośbą o kontakt w celu ustalenia godziny odbioru paczki. Odpisałem, że sklep został poinformowany o tym iż przesyłki nie chcę, a poza tym nie ma mnie w Polsce więc jej nie odbiorę. Dzwonili do mnie z tego sklepu jeszcze kilka razy oferując jakieś bonusy, lecz za każdym razem odmawiałem. 4 listopada w końcu napisali, że po powrocie przesyłki na ich magazyn wystawią mi fakturę korygującą i zwrócą środki na konto z którego dokonana została płatność. Fakturę korygującą wystawili 14 listopada (10 dni po odesłaniu przesyłki) lecz dodali w e-mailu, abym podał im numer konta do wysyłki. Numer konta wysłałem im 17 listopada i do tej pory nie mam pieniędzy na koncie.

Teraz moje pytania brzmią :

1.Czy telefoniczne odmówienie przyjęcia przesyłki kurierskiej (te z 28 października) kwalifikuję się jako odstąpienie od umowy?
2. Czy sklep ma prawo wystawiać fakturę korygująca 10 dni?
3.Czy nie jest to przeciąganie i zwodzenie klienta, mówiąc iż odeślą pieniądze na konto z którego płaciłem, a później prosząc o numer tego konta?
4. Czy w tym przypadku sklep nie przekroczył ustawowych 14 dni (od chwili poinformowania o odstąpieniu od umowy) na zwrot pieniędzy?

Pozdrawiam.

1) Tak
3) Nie jest to przeciąganie, powinieneś wysłać im meila albo listownie numer konta do zwrotu.

Czy w takim razie moje prawa zostały jakoś naruszone i mogę skierować sprawę do sądu?

Nie doczytałem...myślałem, że chcesz % za przetrzymanie pieniędzy.

Masz trzy wyjścia:

a) przedsądowe wezwanie do zapłaty (określasz czas na zwrot $$ np. 7 dni) wysłane listem poleconym + ZPO;
i później
siemaelo10 napisał:
i mogę skierować sprawę do sądu?
pod warunkiem, że dasz radę sam ogarnąć pozew itd.

b) Miejski Rzecznik Konsumentów - napisze pismo do firmy i przypomni o zaległości,

b) zawiadomienie bezpośrednio do Prokuratury.

Dziękuje za odpowiedź i pomoc. Pozdrawiam.

Powrót