nie otrzymałam alimentów( do tej pory otrzymywałam je za pośrdenictwem komornika sądo

• Autor wątku Autor wątku agata198709
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

agata198709

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
witam, mam pyt. dot. alimentów. Od 7 lat mam zasądzone alimenty, po 6 miesiacach kiedy ich nie otrzymałam zgłosiłam sprawe do komornika o egzekuje zaległych i biezących alimentów i od tamtej pory zawsze w okolicach 20stego każdego miesiaca otrzymywałam alimenty. Teraz nie dostałam i zastanawiam się co powinnam dalej zrobic? wiem, że nie moge liczyc na fa ponieważ zarabiam 1390zł ( na ręke) a zasądzone alimenty-200zł ( pod uwage bierze sie dochod czyli to moje marne 1390 -dochod za 2011 rok i aliemnty ktore orzymałam w 2011 roku), próg dochodowy na alimenty z fa to 725 wiec go przekroczę. co powinnam zrobic? bardzo prosze o odpowiedz, pozdrawiam serdecznie

U mnie jest podobna sytuacja,nie wiem może komornik tak długo świętuje,tez zazwyczaj 20 tego każdego miesiąca miałam pieniądze na koncie,teraz ich nie ma.

no dokładnie, nie chcę panikowac od razu, ale nigdy nie bylo takiej sytuacji ,że przychodziły z takim opoznieniem dlatego wole teraz się zorientować co dalej.

Zgłosić się do komornika i wyjaśnić sprawę, być może nie ma z czego ściągać już.

ale wysłac do niego oficjalnie pismo ? jakaiej tresci?

W poście o odebranie i ograniczenia władzy rodzicielskiej piszesz,że to są alimenty na córkę. Tak więc jak się okaże,że alimenty nie mają z czego być ściągnięte to weź zaświadczenie o niewypłacalności. Twój dochód będzie podzielony na każdego członka rodziny. Tak więc nie przekroczysz progu 725zł/osoba, bo byś musiała zarabiać powyżej 1450zł. Owszem bierze się dochód za 2011r i alimenty ale również liczy się dochód utracony. Nie wiem tylko czy zasiłek pięlęgnacyjny wlicza się w dochód. Ale jeśli nie to możesz składać o FA.

Ja w swojej sprawie dzwoniłam i komornik twierdzi,ze Zus jeszcze do nich nie przelał pieniędzy,trochę to dziwne bo wiem,ze mój ex świadczenie rentowe otrzymał w terminie tj 10 grudnia.Być może w Twoim przypadku jest podobnie ale tak jak radzi Kruczekk najlepiej osobiście to wyjaśnić.

alimenty z tego co wiem nie liczy sie jako dochod utracony ani uzyskany bynajmniej kiedyś tak było.

no bede musiała pojechac tylko ze komornik jest znany ze swej opieszałości itp i nie mam co liczyc ze przyjmie mnie osoboscie, pozatym komornik oddalony jest o 100 km a dla mnie to juz problem, ale jesli bede musiala to bede musiała:)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Autorka żyje z konkubentem, także jego dochód też się liczy.

To zadzwoń,uszykuj nr sprawy i powinna pani w sekretariacie czy w biurze komornika odpowiedzialne za twoją sprawę udzielić Ci takiej odpowiedzi. Mnie mąż upoważnił , moją znajomą też i my nie mamy żadnych problemów do otrzymania przez telefon takich informacji. na wszelki wypadek uszykuj pesel bo nieraz dla sprawdzenia wiarygodności pytają o pesel czy datę urodzin. Powiedz,że nie będziesz traciła na bilety żeby przejechać 100km i się nic nie dowiedzieć. Jak nie od razu to poproś aby uszykował informacje, sprawdziły dlaczego tak się stało a Ty jutro ponownie przedzwonisz i masz prośbę aby już jutro wiedzieć co jest przyczyną nie otrzymania pieniędzy.

dochod konkubenta nie liczy sie do fa, malzonka gdyby byl ale konkubenta nie liczy sie chyba ze wychowywałabym z nim wspolne dziecko.

tak, na 100 %

przy ustalaniu prawa bierze się pod uwage dochod rodzinyza rok poprzedzajacy , rodzina- oznacza to odpowiednio następujących członków rodziny: rodziców osoby uprawnionej, małżonka rodzica osoby uprawnionej, osobę, z którą rodzic osoby uprawnionej wychowuje wspólne dziecko, pozostające na ich utrzymaniu dzieci w wieku do ukończenia 25. roku życia oraz dziecko, które ukończyło 25. rok życia otrzymujące świadczenia z funduszu alimentacyjnego lub legitymujące się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności, jeżeli w związku z tą niepełnosprawnością przysługuje świadczenie pielęgnacyjne, o którym mowa w przepisach ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. z 2006 r. Nr 139, poz. 992, z późn. zm.3)), a także osobę uprawnioną; do rodziny nie zalicza się:
a) dziecka pozostającego pod opieką opiekuna prawnego,
b) dziecka pozostającego w związku małżeńskim,
c) (uchylona),
d) rodzica osoby uprawnionej zobowiązanego tytułem wykonawczym pochodzącym lub zatwierdzonym przez sąd do alimentów na jej rzecz;

Ostatnią edycję dokonał moderator:
agata198709
Kobieta.gif
, nie pisz post pod postem. Używaj funkcji
edit.gif

a jednak to wina komornika- od niego szły 3 tyg, więc powodzenia i cierpliwości:)

Powrót