Nie płaciłem podatków.

• Autor wątku Autor wątku Popaprany
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Popaprany

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Jako , że to pierwszy post na forum to witam wszystkim.

Na wstępie zaznaczam ,że zdaję sobie sprawę ,że wszystkie kłopoty jakie mam są efektem mojego zaniedbania , więc wszelkie uwagi w tej materii są zbędne. Również niech będzie jasne, że się absolutnie nie znam na przepisach i karach jakie mi grożą oraz sposobach postępowania z urzędami, stąd moja obecność tutaj.
Teraz się zastanawiam jak się wykaraskać
Problem jaki mam wygląda następująco. W październiku 2006 r zarejestrowałem działalność gospodarczą, o charakterze handlowym (zaopatrzenie gastronomi).

Był człowiek , który zadeklarował , że mi pomoże z księgowością , żeby się nic nie martwić. Po pierwszym miesiącu dostarczyłem mu komplet dokumentów, później z drugiego miesiąca. Po drugim miesiącu okazało się że nie zrobił NIC.
Nic nie policzył, nie wypełnił, nie zgłosił, tak jak mu komplet faktur dostarczyłem, tak leżały w segregatorze.
Wystraszyłem się postanowiłem udać się do prawdziwej księgowej, ale że był to początek mojej działalności i trochę "krucho" było , postanowiłem że jeszcze miesiąc odczekam i jak coś " uzbieram" to wyprostuję.

Jak można się domyślić potem był drugi miesiąc itd aż zamknęło się na półtora rocznym okresie "za miesiąc". W marcu 2008 stwierdziłem ,że nic z tego nie będzie i że trzeba się zawijać.Zaznaczam że w tym okresie cały czas kupowałem i sprzedawałem towar wystawiając FV. Zysk po odliczeniu kosztów jaki firma generowała to ok 6-10 tyś zł , przy obrotach na poziomie 40-70 tyś zł.

W marcu zatrzasnąłem "magazyn" i rozpocząłem pracę będąc normalnie zatrudnionym . Nie dopełniłem ŻADNYCH formalności poza rejestracją firmy na samym poczatku.
Do tej pory nikt się do mnie nie odzywał, nie pisał, nie dzwonił , ale zdaję sobie sprawę że takie rzeczy nie giną, więc chciałbym w jakiś kontrolowany sposób to wyprostować.

Czy istnieje szansa by nie skończyć w więzieniu , lub nie skończyć na licytacji majątku ( jestem współwłaścicielem nieruchomości od roku czasu). Nie jest moja intencją się migać czy oszukiwać. Chciałbym się dogadać na spłatę należności, która sam nie wiem ile wynosi wobec US oraz ZUS. Stać mnie na to by płacić raty w wysokości np 2tyś zł miesięcznie. Czy to realna kwota? Czy może lepiej dalej się ukrywać i migać i liczyć ze nie znajdą (w co nie wierzę)?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelką pomoc.

No po wpisaniu mojego NIP pokazuje mi dane , no i że wpis jest aktywny. Brak jakichkolwiek adnotacji o tym by zostało to zlikwidowane.

Dziwne, sprawdź jeszcze czy jesteś podatnikiem VAT.

A jak to sprawdzić i gdzie?
Zaznaczam , że nie złożyłem ANI JEDNEGO dokumentu od chwili zarejestrowania działalności.

Podmiot o podanym identyfikatorze podatkowym NIP nie jest zarejestrowany jako podatnik VAT.

Czyli kwestia vat-u rozwiązana.Nie jesteś podatnikiem. Obowiązek odprowadzenia podatku VAT od sprzedaży i złożenia deklaracji w latach 2006-2008 przedawniony. Jedyny problem to nie zapłacony ZUS,

Ale że jak?? Po prostu mam tam pójść i co? Przepraszam ale to zbyt "ładne" bym mógł uwierzyć.

Przepraszam , ale nie wiem co dalej. Tak naprawdę ostatnie 10 lat żyłem w ciągłym strachu ,że ktoś coś odkopie, i stwierdziłem ,że lepiej nie dotykać tematu, to może nikt nie znajdzie.
Postąpiłem nieuczciwie , i gdy w końcu się zebrałem na odwagę okazuje się że po prostu mi się upiekło?

A co z podatkiem dochodowym, bo o ile się nie mylę to też jakieś deklaracje się składa.
Być może mylę pojęcia i nieprecyzyjnie się nimi posługuje.Wiem że to jest ABC, ale skoro jesteś w moim temacie i pomagasz, to głupim by było z mojej strony nie skorzystać.
Z tego co kojarzę to jako przedsiębiorca mam 3 "powinności".

VAT, podatek dochodowy, no i ZUS.
Wg tego pierwszego rejestru CEIDG moja firma wciąż istnieje, a wg portalu podatkowego "Podmiot o podanym identyfikatorze podatkowym NIP nie jest zarejestrowany jako podatnik VAT" .

Czyli oni sami zlikwidowali moją firmę? (zamknęli na papierze, nie sprawdzając wcześniej czy działam)
Jeśli tak , to czy istnieje forma sprawdzenia KIEDY to miało miejsce?
A co z podatkiem od "zarobionych " pieniędzy?
No i jaka data będzie podstawą do rozliczenia się z ZUSem. Czy jeżeli teraz pójdę i powiem ,że już dawno zamknięte, to każą uregulować do dnia dzisiejszego , czy do daty kiedy w US "skasowano" moją działalność?

Podatek VAT:
Wykreślono Cię z urzędu bo przez 6 miesięcy nie składałeś deklaracji. Podatek należny za lata 2006-2008 - przedawniony.
Podatek dochodowy:
Za lata 2006 - 2008 przedawniony. Jedynie, skoro nadal figurujesz w CEiDG jako aktywny podmiot to powinieneś składać roczne zenanie jako przedsiębiorca (rodzaj PIT zależy od sposobu rozliczenia działalności)
ZUS:
Skoro cały czas jesteś przedsiębiorcą to składki się należą. Jeśli posiadasz inny tytuł do ubezpieczeń - to pod pewnymi warunkami należna będzie tylko składka zdrowotna, która po zapłacie będzie od odliczenia od podatku.

Jeśli nie chcesz prowadzić działalności, a jest ona zarejestrowana to zacznij od wizyty w urzędzie gminy/miasta i wyrejestruj działalność.

Czy składki ZUS ,których nie płaciłem od samego początku, ulegają przedawnieniu?

Tak, po 5 latach od dnia w którym były wymagalne.
W Twoim przypadku przedawnieniu uległy składki za okres 2006-2014.
11 lutego przedawnią się składki za styczeń 2015 r.

Czyli oni sami zlikwidowali moją firmę? (zamknęli na papierze, nie sprawdzając wcześniej czy działam)
Nie. Formalnie wciąż prowadzisz działalność gospodarczą. Jak najszybciej ją wyrejestruj z CEIDG. Jeśli dysponujesz profilem zaufanym lub podpisem kwalifikowanym możesz to zrobić online, w przeciwnym wypadku w urzędzie gminy.

No i jaka data będzie podstawą do rozliczenia się z ZUSem. Czy jeżeli teraz pójdę i powiem ,że już dawno zamknięte, to każą uregulować do dnia dzisiejszego , czy do daty kiedy w US "skasowano" moją działalność?
Jak na razie, to Twoja DG nie jest zamknięta ani "skasowana". Stanie się tak dopiero gdy wyrejestrujesz ją z CEIDG. Do tej daty należne będą składki ZUS.

Czy wymagane są do wyrejestrowania jakieś zaświadczenia ( np o niezaleganiu z czymś , z czym na pewno zalegam )?
Co po wyrejestrowaniu z CEIDG?
Pytam bo mieszkam za granicą , i za pewne nie będę miał dużo czasu jak się pojawię w kraju, i wolałbym sie przygotować wcześniej.:wow:

Nie, żadne zaświadczenia nie są wymagane.
Po wyrejestrowaniu z CEIDG pozostanie jeszcze uregulować zaległe składki ZUS.
Stan zadłużenia można sprawdzić na PUE ZUS po uprzednim założeniu konta.
https://www.zus.pl/portal/logowanie.npi
Zakładka Płatnik --> Należne składki i wpłaty

Powrót