A
anetaeld
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 9
W Niemczech ja maz i moj syn jestesmy od 4 lat...Dwa lata na samym poczatku mialam firme, ktora niestety,nie przynosila zyskow ...Musialam zrezygnowac z dzialalnosci,mielismy pieniadze wiec nie bylo problemu ....przywiezlismy ze soba ponad 30 tys euro...Kiedy wklad zaczol topniec maz poszedl do pracy po roku i 2 miesiacach zostal zwolniony(upadek firmy)..byl na zasilku dla bezrobotnych nie pamietam dokladnie okolo 7 miesiecy chyba ...dodatkowo nie pobieralismy dofinansowania ktore w sumie na upartego sie nalezalo , ale mielismy jeszcze troche zaoszczedzonej gotowki.We wrzesniu tamtego roku ja poszlam do pracy po pieciu miesiacach dostalam wypowiedzenie ...wlasnie wtedy zlozylam o zasilek socjalny (SGB II) ktory uzyskalam....Maz niema pracy i teraz robi prawojazdy na taxowkarza ,ja w maju zlozylam do izby rzemieslniczej o porownanie moich dyplomow bym mogla szukac pracy jako fryzjerka(moj zawod wyuczony) na pokrycie kosztow Arbeitsamt wyrazil zgode.
W przyszlym miesiacy mija pol roku jak pobieram zasilek...zlozylam o przedluzenie i dostalam decyzje odmowna...w Niemczech mieszkamy na stale tu chcemy zyc..syn chodzi do szkoly...nie chcemy naciagac panstwa ...mamy poprostu tymczasowy problem w momencie kiedy maz skonczy kurs odrazu pojdzie do pracy ze mna jest podobnie ...co robic by przywrocona nam zasilek...musimy za cos zyc dopoki nie znajdziemy oboje pracy...
W przyszlym miesiacy mija pol roku jak pobieram zasilek...zlozylam o przedluzenie i dostalam decyzje odmowna...w Niemczech mieszkamy na stale tu chcemy zyc..syn chodzi do szkoly...nie chcemy naciagac panstwa ...mamy poprostu tymczasowy problem w momencie kiedy maz skonczy kurs odrazu pojdzie do pracy ze mna jest podobnie ...co robic by przywrocona nam zasilek...musimy za cos zyc dopoki nie znajdziemy oboje pracy...