Nie przerejestrowane auto i brak OC

• Autor wątku Autor wątku dKoRek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dKoRek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam.

Jakiś czas temu zakupiłem samochód. Jednak przez moje gapiostwo nie przerejestrowałem go i nie opłaciłem OC na czas. Jestem świadom kar, jakie muszę ponieść, jednak nie mogę nigdzie znaleźć, jakie kolejne kroki mam powziąć. Żeby przerejestrować auto, muszę mieć ważne OC, żeby mieć OC, muszę uiścić karę. Dobrze myślę? Czy zapłata kary do UFG jest jednoznaczna z posiadaniem ważnego OC? Czy poza karą muszę wykupić ubezpieczenie? Dodam, że auto chcę zezłomować, bo tylko zajmuje miejsce na podwórku. Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś przedstawił mi właściwą drogę do naprawy mojego głupiego błędu.

Kolejność jest taka, że kupujesz polisę OC, idziesz do urzędu i czekasz spokojnie na list UFG. Kara nie zastępuje polisy.

Czyli - kupuję polisę na nieprzerejestrowane auto (mam umowę kupna-sprzedaży), idę do urzędu przerejestrować auto na siebie z ważnym OC, po czym zupełnie legalnie złomuję auto i je wyrejestrowuję? A kara od UFG przyjdzie w swoim czasie, tak?

Dziękuję bardzo za odpowiedź :)

Nie musisz rejestrować auta na siebie żeby go zezłomować.

Wysłane z mojego SM-T585 przy użyciu Tapatalka

Czyli wystarczy kupić OC? Co wtedy z karą od UFG? Nie chcę, by poprzedni właściciel miał jakiekolwiek problemy z tego tytułu

Wykup najtańsze OC platne na przykład w 12 ratach, zawieź auto na złom. Tam dostaniesz dokument ze złomowania auta oraz zostanie unieważniony dowód i tablice.

Zglaszasz złomowanie do firmy w której ubezpieczyłeś auto i dostajesz zwrot składki, którą zapłaciłeś.

***mod***

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót