nie rozliczona umowa o działo a rozliczenie roczne

• Autor wątku Autor wątku ewap
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ewap

Użytkownik
Odpowiedzi
45
Witam.

W ubiegłym roku w grudniu znajomy otrzymał dwie wypłaty tytułem umowy o dzieło (płatnośc na konto).
Niestety na druku PIT-11 pracodawca wykazał mu przychody i zaliczki tytułem tylko jednej umowy. Skontaktował się z pracodawcą, a on ze swoją księgową. Dziś dostał informację, że ksiegowa powiedziała, ze nie będzie nic korygowac, tyko rozliczy mu tamtą
umowę w tym roku.
O ile się nie mylę, to ona powinna korektę zrobić.
Mam pytanie co w takim przypadku zrobić? Czy ma doliczyć mimo wszystko ten dochód do rocznego. Czy mocno pogrąży tym swojego pracodawcę? Ale co w takim razie z tym dochodem , który księgowa rozliczy w tym roku? A jeśli nie doliczy w tym roku, tylko w następnym to czy wtedy odpowiada za to tylko jego pracodawca (bo nie wykazał tego w PIT-11), czy znajomy też poniesię jakąś karę ?
Proszę o podpowiedź.

Bardzo ważne kiedy dokonano wypłaty za te umowy o dzieło - tutaj: wpłaty na konto.
Decyduje bowiem nie data umowy, a dokonanie wpłaty!
Z tego wynikałoby, że jedna wypłata dokonana była do 31 grudnia 2008r. włącznie, a druga już w tym roku. Czy tak było?

Jedna wypłata była 1.12.2008r. , druga 11.12.2008 r. Tak więc obydwie były w grudniu 2008.

RE: nie rozliczona umowa o dzieło a rozliczenie roczne

Wydaje mi sie , że księgowa poprostu się pomyliła i zapomniała tamtej wypłaty rozliczyc i odprowadzic podatek, a teraz zamiast to skorygowac chce iśc "na skróty" i rozliczyc to teraz. Mnie się wydaje , że tak nie wolno. Ale wobec tego , co zrobic z tym przychodem?
Czy nawet , jak nie będzie korekty to dodac do rocznego i dołączyc pisemne wyjaśnienie?
Pytanie , co wtedy zrobic z zaliczką , która de'facto nie została odprowadzona, mimo wszystko ją wpisac do rocznego, czy tylko ując tam kwotę przychodu.
W piątek znajomy wystosował pismo z ponownym żądaniem korekty Pit-u. Problem w tym , że zostało bardzo mało czasu do końca kwietnia.

Powrót