Nie roztrzygnięta sprawa w UKE i co dalej?

• Autor wątku Autor wątku monik4_21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

monik4_21

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam
Mam pytanie.
Od pół roku bezskutecznie próbuję rozwiązac umowę o internet z firmą Play. Zaczeło się oczywiście od reklamacji (wszystkie nie uznane), zażaleń i skarg w końcu wysłałam pismo z proźbą o pomoc do UKE. Chcę nadmienic że tam po rozpatrzeniu mojej sprawy urzędnik przyznał mi rację i sprawą się zajeli. Niestety po wysłaniu przez urząd pisma odpowiedź od Play była znowu odmowna. Urzędnik prowadzący sprawę był cytuję :"w szoku". Poinformował mnieże sprawa jest oczywista i racja jest po mojej stronie ale UKE nie jest organem upoważnionym do przeprowadzania postępowania dowodowego (o czym prawnicy play napewno wiedzą). Tu moje pytanie :
CZY ISTNIEJE JESZCZE INNY ORGAN DO KTOREGO MOGŁABYM WYSŁAC PISMO Z PROŹBĄ O POMOC?
Chce nadmienic że sprawa jest już przekazana firmie windykacyjnej. Nie chcę czekac na postępowanie sądowe bo wynika z tego że sprawa może się ciągnąc latami.

Jak rozumiem chcesz rozwiązać umowę terminową?
Z jakiego powodu?

powiem ci szczerze że temat jest dośc zagmatwany i ciężko jest napisac w skrócie o co chodzi. No ale postaram sie , acha umowę podpisał mój mąż ale będę pisała w osobie pierwszej będzie mi łatwiej:
1. Reklama w telewizji Play sprawdź i kup (możesz wypróbowac internet przez 10 dni a potem zwrócic bez zadnych konsekwencji), telefon do konsultanta z pytaniem o szczegóły.
2. Zamówienie telefoniczne modemu (wpłata aktywacji + 30 zł za modem ; w razie odesłania modemu zwrot 30zł - aktywacja przepada).
3. Przywóz umowy i modemu przez Kuriera. Cała akcja odbioru i podpisania umowy ok. 5 min.
4. Sprawdzenie internetu- usługa nie działa na tym terenie i w odległości min 50 km od miejsca zamieszkania ( nic nie szkodzi poprostu odsyłam modem w koncu mogę)
5. 2 dni potem telefon ze sklepu Germanos (od nich otrzymałem modem i umowe) brak w przesyłce dokumentów odstąpienia od umowy (w przesyłce ze sklepu też ich nie było), odbiór meilowy potrzebnych druków i tu zaczyna się problem. Wraz z modemem poszły wszystkie dane do wypełnienia nr imei, data zakupu, patagon, nr umowy itd. bez tego nie da się wypełnic druków.
6. telefon do Play z proźbą o udostępnienie informacji, zgłoszenie przyjęte, czekam (czas leci).
7 zero odzewu, dzwonie drugi raz jakieś dwa ni później, oczywiście zgłoszenie przyjęte wciągu 48h dane na maila (czekam)
8 telefon do Germanos- mówie czekam na wszystkie dane - słysze ok, nie ma sprawy, modem doszedł więc według umowy mam 30 dni na dostarczenie dokumentów, więc się nie martwię.
9. Po tygodniu od telefonu z Germanos wysyłam dokumenty
10. Pierwsza faktura, pierwsze zdziwienie -pierwszy telefon w sprawie reklamacji- pierwsze kłamstwo konsultanta; błąd systemu, faktury wysyłane do wszystkich zamawiających internet, za kilka dni powinna przyjśc faktura korygująca- nie martwie się i czekam (niestety do dziś)
11. Kolejne faktury, kolejne reklamacje i telefony - wyjaśniam NIE POSIADAM MODEMU, WSZYSTKO ODESŁAŁEM, NIE UZYWAM ITD.
12. Przychodzi wezwanie do zapłaty, pisze reklamację wyjaśniam wszystko, przychodzi odpowiedź, rekłamacja nieuznana, modem wysłany ponownie ja jakoby go nie odbieram, modem czeka namnie w Germanosie w Warszawie.
13. Dzwonie do firmy kurierskiej- od nich: ZADNA PRZESYŁKA Z GERMANOSA NIE ZOSTAŁA DO MNIE NADANA, ZADNA PRZESYŁKA NIE ZOSTAŁA PRZEZE MNIE NIEODEBRANA.
14. Telefon do Play w celu wyjaśnienia, oni swoje a ja swoję.
15. Przychodzi wezwanie do zapłaty 1500 zł za zerwanie umowy + zaległe rachumki.
16. Próba podjęcia porozumienia oddajcie modem ja zapłace rachunki i zakończymy umowę, oczywiście nic z tego- płac 1500 i spadaj.
17. kończą się umowy na dwa telefony w Play chce podpisa nowe i niemogę jestem w wewnętrznej windykacji.
18. W końcu dochodzimy do kompromisu ja zapłace zaległe faktury oni umorzą 1500 zł i będę mogła podpisac umowy - myśę ok, wpłacam, konto odwieszone (w systemie widnieje że kwota kary została zapłacona-prosiłam o sprawdzenie i jestem tego pewna), podpisuję kolejne umowy
19. Pismo z firmy windykacyjnej kara 1500zł za zerwanie umowy. Szczerze się uśmiałam, telefon z EOS jak nie zapłacisz to sąd odpowiadam jak nie zamkniecie sprawy to sąd.
20. Oddaje sprawę do UKE przedstawiam wszystko, urzędnik mówi że wina jest po stronie operatora i że to załatwią ok, czekam
21. Dostaje telefon z UKE; Play nie zgadza się na polubowne załatwienie sprawy, facet z UKE mówi że sam nie rozumie jak to możliwe.
22. Więc pytam co dalej, wole nie czekac na wezwanie do sądu bo jak widac sprawa może się troche ciągnąc.
Czy istnieje jakiś organ do którego mogę się zwrócic?

Witam,

myślę, że najlepszym rozwiązaniem będzie w tym przypadku UOKik (Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów) - doradzą, jak ten problem rozwiązać.

UOKiK

Pani prawa jako abonenta firmy telekomunikacyjnej zawarte są w Prawie Telekomunikacyjnym.

Powrót