Nie rzetelna firma budowlana

• Autor wątku Autor wątku adrian568
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adrian568

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, chciałbym zapytać o jedną rzecz otóż mam taką sytuacje:

Rodzice zamówili firmę do rozbudowy domu i zmiany dachu, niestety właściciel firmy zwlekał z podpisaniem umowy i tak zostało na umowie słownej, wykonawca miał wykonać pracę z materiałem i przedstawiać wszystkie faktury, niestety nie dostarczył wszystkich faktur, wziął prawie całą kwotę za wykonanie pracy (pobierał zaliczki- to jest zapisane i podpisane przez niego wraz z pieczątką firmy), (pozostała mu nieznaczna część do wypłaty) a nie dokończył pracy i ma trochę poprawek wynikających z niechlujnie wykonanej pracy i przeciekającego dachu w kilku miejscach. Jedna z faktur którą dostarczył jest bardzo nie jasna gdyż zawiera rzeczy których nie było w ogóle dostarczonych, a w sklepie nie chcą tego wyjaśnić bo minęło już prawie pół roku od wystawienia tej faktury- kilka rzeczy z tej faktury było dostarczone podczas remontu (np. kominki wentylacyjne) a teraz niestety nie są zamontowane i nigdzie ich nie ma, wykonawca twierdzi że nie przyjechały ze sklepu a ja je widziałem na własne oczy, czyli po prostu zniknęły. Prace trwały bardzo długo bo nie pracowali tak jak się na leży. Wykonawca powiedział że nie ma zamiaru przyjść i skończyć prac i nie chce wystawić faktury za pracę bo twierdzi że nie było to uzgadniane.
Proszę o podpowiedź co mógł bym zrobić w takiej sytuacji? Czy w razie sporu może grozić mi grzywna za nie podpisanie umowy?
Czy w takiej sytuacji mogę wystawiać mu negatywne opinie w internecie aby ostrzec innych przed tym delikwentem, czy też może to się dla mnie źle skończyć??
Czy mogę wziąć inną firmę aby dokończyła pracę nie wypłacając gościowi reszty kwoty która mu została?

Bardzo proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam

Skieruj do wykonawcy pismo (list polecony ZPO). Opisz rzeczowo całą historię, wymień prace jakie miały być wykonane i za jaką cenę, co zostało wykonane niezgodnie z umowa i jakie prace pozostały, załącz kopie posiadanych dokumentów (zaliczki itp) i zdjęcia. Jeśli masz świadków tych ustaleń to ich wymień. Wezwij go do poprawienia i ukończenia prac i wystawienia faktury. Wyznacz na to termin i poinformuj, że po bezskutecznym upływie terminu będziesz uprawniony do odstąpienia od umowy lub powierzysz prace innemu wykonawcy na jego koszt.

Przepis prawny:
Art. 636. kc [Wadliwe lub sprzeczne z umową wykonywanie dzieła] § 1. Jeżeli przyjmujący zamówienie wykonywa dzieło w sposób wadliwy albo sprzeczny z umową, zamawiający może wezwać go do zmiany sposobu wykonania i wyznaczyć mu w tym celu odpowiedni termin. Po bezskutecznym upływie wyznaczonego terminu zamawiający może od umowy odstąpić albo powierzyć poprawienie lub dalsze wykonanie dzieła innej osobie na koszt i niebezpieczeństwo przyjmującego zamówienie.

Art. 656. kc [Stosowanie przepisów o umowie o dzieło] § 1. Do skutków opóźnienia się przez wykonawcę z rozpoczęciem robót lub wykończeniem obiektu albo wykonywania przez wykonawcę robót w sposób wadliwy lub sprzeczny z umową, do rękojmi za wady wykonanego obiektu, jak również do uprawnienia inwestora do odstąpienia od umowy przed ukończeniem obiektu stosuje się odpowiednio przepisy o umowie o dzieło.

Ostatnia edycja:
Powrót