Nie spłacona rata - przedawnienie

• Autor wątku Autor wątku matadorRS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

matadorRS

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Ciotka (lat 80) którą się opiekuje zapomniała spłacić ostatniej raty kredytu gotówkowego. Rata kredytu powinna być płatna 17.04.2011 rok czyli już przedawniona. |
Bak sprzedał wierzytelność firmie Ultimo która to przysłała pismo żeby spłacić wraz z odsetkami.
Pytanie brzmi pisać do Ultimo jakieś pismo że jest to przedawnione czy olać i czekać na pismo z sądu.

Nie ma sensu niczego pisać, bo to tylko napędza lawinę. Jeśli nie było klauzuli na BTE w odpowiedniej dacie, egzekucji itp - to roszczenie się przedawniło. Odbierajcie polecone.

No własnie problem z listami bo to taka dzielnica że notorycznie coś ginie ze skrzynki. Tego się tylko obawiam.

Jeśli o tym wiesz, możesz o tym powiadomić policję. Jak to zrobisz i otrzymasz stosowny "kwit", to będzie jakiś dowód przed sądem, że jest to prawda. A "zginięte ze skrzynki" awizo - to brak awizo, nieprawidłowe doręczenie.

Witam. W 2009 roku wzielam kredyt i do tej pory nie zostal splacony. Wg umowy powinien zostac splacony w 2011r. Czy w takim wypadku jest mowa o przedawnieniu kredytu? Od 2010 roku nie utrzymuje kontaktu z tym bankiem. Caly czas przychodza listy z banku zeby splacic ten kredyt. Prosze o pomoc.

Czy bank wystawił BTE? Uzyskał klauzulę?

No wlasnie jedyne co to przejela ta sprawe firma EGB. Zadnego pisma z sadu ani nic. Tylko co jakis czas wysylaja pisma z zaplata naleznosci. I to juz tak trwa troche. Wiec nie wiem czy kiedys przestana wysylac te pisma?

Raczej nie, ale to nic nie zmienia. Kiedy bank wypowiedział umowę?

Tutaj jest raczej moja wina, bo nie dokonczylam splacac tego kredytu i tak to zostawilam. W zeszlym roku czy dwa lata temu EGB przejelo ta sprawe czy nawet szybciej. Ale dziwi mnie to ze sprawa nie trafila do sadu czy komornika. Tylko caly czas te listy przychodza. Srednio co dwa miesiace. Jak nie specjalna propozycja umozeniowa czy pouczenia po zawiadomienia i tak w kolko.

Przyzwyczaj się do makulatury. I pilnuj poleconych

A co w przypadku jak ten polecony juz przyjdzie. Przysluguje mi odmowa z powodu przedawnienia?

Czy z tym przedawnieniem jest tylko tak ze i tak bedzie trzeba w koncu to splacic?

malinka_a napisał:
A co w przypadku jak ten polecony juz przyjdzie. Przysluguje mi odmowa z powodu przedawnienia?
Jak przyjdzie, to będzie pozew i wnioski dowodowe. Wtedy natychmiast dasz to do przeczytania komuś, kto się na tym zna i oceni co należy i można z tym zrobić. Jasne?

Powrót