nie stawienie sie na posiedzenie

• Autor wątku Autor wątku pan kracy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pan kracy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam dnia 26 luty odbyło się posiedzenie w sprawie zdjęcia dozoru kuratora z mojej osoby na którym mnie nie było. Czy grożą mi jakieś konsekwencje z tego powodu.

A czy na zawiadomieniu o terminie posiedzenia (bądź wezwaniu na ten termin), które przyszło z Sądu było zaznaczone że obecność na poosiedzeniu jest obowiązkowa, czy że nie jest?

Chyba na takich posiedzeniach obecność nie jest obowiązkowa ale ogólnie wskazane jest aby na nim być ponieważ sąd inaczej patrzy że się interesujesz itp i są większe szanse na zdjęcie dozoru

Tak było powiedziane że obecność jest obowiązkowa.

Więc jeśli Sąd w dniu posiedzenia dysponował dowodem doręczenia Ci wezwania, to miał prawo zarządzić zatrzymanie Cię i doprowadzenie na kolejny termin posiedzenia Sądu. Decyzja o doprowadzeniu jest jednak w takiej sytuacji fakultatywna a nie obligatoryjna.

nie rozumiem co to znaczy

To może bardziej kolokwialnie: Jeśli Sąd 26 lutego miał w aktach dowód odbioru wysłanego Ci wezwania i uznał Twoją nieobecność za nieusprawiedliwioną to może zamknąć Cię w okresie do 48 godzin przed kolejnym terminem posiedzenia w Twojej sprawie aby zapewnić sobie to, że zostaniesz doprowadzony przez Policję na ten kolejny termin sprawy.
Tyle że Sąd ma prawo ale nie obowiązek to zrobić (czyli może ale nie musi - decyzja należy do Sądu).

A czy jest możliwośc przywrucenie kary

Ok dostalem polecony dozur został zdjęty. Dzieki za odpowiedzi, fajne to forum.

Powrót