Nie uczciwy przedsiębiorca jestem oszukanym

• Autor wątku Autor wątku Soniak87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Soniak87

Stały bywalec
Odpowiedzi
527
Witam piszę na ogólnym ponieważ mam problem po części z każdej dziedziny prawa otóż zostałem oszukany wykonawca pobrał zaliczkę na zakup materiałów do zabudowy balkonu na co mam umowę nie wywiązał się z usługi więc policja nie przyjęła zgłoszenia złożyłem pozew do sądu postanowienie mam na moją korzyść. Dokumenty z sądu nie zostały Panu dostarczone ponieważ dwa adresy są nie aktualne jeden z umowy drugi z KRS. Aktualnie czekam na papiery z sądu i mam się udać do komornika aby ten dostarczył Panu pozew. Między czasie dowiedziałem się, że nie jestem jedyną osobą oszukana przez nie uczciwego przedsiębiorcę jest nas 11 osób na daną chwilę. Podobno Pan nic nie ma na siebie wszystko przepisał na żonę oraz przebywa w więzieniu odbywa karę 6miesiecy pozbawienia wolności za oszustwa co teraz z moimi pieniążkami odzyskam je kiedyś ?

yogi123 napisał:
Bardzo wątpliwe.
Czemu ? A wiesz może jak zamienić wyrok na odsiadkę ?
Dowiedziałem się, że aktualnie Pan jest w więzieniu ale za kogoś innego którego oszukał.

Soniak87 napisał:
Sama napisałaś że nic nie ma na siebie i jest kolejka wierzycieli.

Soniak87 napisał:
A wiesz może jak zamienić wyrok na odsiadkę ?

Dowiedziałem się, że aktualnie Pan jest w więzieniu ale za kogoś innego którego oszukał.

Wyroku cywilnego na odsiadkę nie zamienisz, wydaje mi się że mylisz wyrok w postępowaniu karnym z cywilnym.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Fakt, że osoba pozbyła się majątku nie oznacza, że jest to sprawa beznadziejna.
Kluczowe są daty powstania zobowiązania i wyzbywania się majątku.

Sam fakt takiego działania może wyczerpywać znamiona kolejnego, obok oszustwa, przestępstwa.

Czyli co mam zrobić w następnej kolejności aby odzyskać pieniążki lub załatwić Panu kolejny pobyt w więzieniu ? Oszukanie mnie miało miejsce w 2023 roku innych zarówno przede mną jak i po mnie oszukiwał. Z tym przepisywaniem majątku na żonę to wiem tylko od innych oszukanych czy ktoś ma jakieś dowody na to nie wiem więc nie jest to w żaden sposób potwierdzona informacja. Jest kolejka wierzycieli ponieważ każdy chce odzyskać swoje pieniądze inni robili to co ja składali pozew do sądu. Możliwe, że coś mylę dlatego piszę na forum aby ktoś mi wskazał ścieżkę pomocy.

Możliwe, że nigdy nie odzyskasz pieniędzy. Jeśli dłużnik jest osobą prowadzącą działalność gospodarczą to w ramach, nazwijmy to, odwetu, możesz wystąpić do Sądu z wnioskiem o zakaz prowadzenia działalności dla dłużnika. Komornik może ustalić czy i kiedy dłużnik był właścicielem ruchomości/ nieruchomości. Jeśli wyzbył się majątku po powstaniu zadłużenia jest szansa na skargę pauliańską. Jeśli chcesz wszczynać postępowanie karne przeciw dłużnikowi droga wolna, składaj zawiadomienie do prokuratury, być może prokurator podzieli Twoje zdanie.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Czy ten nakaz z sądu o zwrot pieniążków co mam jest cały czas ważny tak w nieskończoność ? I jeżeli Pan przedsiębiorca wyjdzie za pół roku z więzienia gdzieś się zatrudni to komornik go namierzy ? Liczę się z tym, że mogę nie odzyskać pieniążków ale też nie chce stać bezczynnie tylko coś działać coś robić aby Panu uprzykrzyć życie nawet za jakiś czas.

Dług stwierdzony orzeczeniem sądu przedawnia się po 6 latach licząc od ostatniej czynności, np. umorzenia egzekucji.

Powrót