nie wiam jak to załatwić aby było dobrze !!!

• Autor wątku Autor wątku Beatela1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Beatela1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam

Od 7 lat pracuję i mieszkam w Polsce. Mam dwa obywatelstwa , Niemieckie i Polskie. W tym momencie jestem na zwolnieniu gdyż mam problemy z pierwszą ciążą. Praktycznie nic mnie tu już nie trzyma. Rodzine mam w Niemczech. Dlatego prawdopodobnie będę rodziła w Niemczech. Tylko teraz mam parę pytań.
- W Niemczech będę musiała zarejestrować się jako bezrobotna aby być przynajmniej ubezpieczona. Czy nie będę miała z tego żadnych problemów ???
- Nadal jestem zatrudniona w Polsce i na pewno będę chciała skorzystać z 12 miesięcznego płatnego macierzyństwa. Czy po porodzie Polski pracodawca albo raczej ZUS przyjmie i uzna niemieckie dokumenty porodu ?
- Wiem że Kindergeld przysługuję każdej kobiecie która jest zarejestrowana w Arbeitsamt tylko że ja w Niemczech jestem faktycznie bez pracy ( tylko uczyłam się tam i skończyłam Ausbildung ) lecz w Polsce jestem nadal zatrudniona. Czy to nie jest oszustwem ?

dziwne zamieszanie ... Nie wiem jak to zrobić aby było dobrze

proszę o pomoc

Beatela 1
- Nadal jestem zatrudniona w Polsce i na pewno będę chciała skorzystać z 12 miesięcznego płatnego macierzyństwa.
Nie kompinuj albo tylko w Polsce.
- Wiem że Kindergeld przysługuję każdej kobiecie która jest zarejestrowana w Arbeitsamt tylko że ja w Niemczech jestem faktycznie bez pracy ( tylko uczyłam się tam i skończyłam Ausbildung ) lecz w Polsce jestem nadal zatrudniona. Czy to nie jest oszustwem ?
To jest oszustwo nie możesz korzystać w 2 państwach ....

logicznie myśląc sama sobie odpowiedziałam na to pytanie , ale jak mam to najlepiej zrobić . Po porodzie nie będzie mnie w Polsce a dziecko musi być ubezpieczone. A gdy matka nie będzie to i dziecko też. Chciałabym znaleźć najlepsze rozwiązanie , nadal proszę o pomoc ...

Meldunek w Niemczech rejestracja w bezrobociu i masz pełną pomoc i wszystkie dodatki łącznie z ubezpieczeniem

Beatela1 napisał:
W Niemczech będę musiała zarejestrować się jako bezrobotna aby być przynajmniej ubezpieczona

ubezpieczone są tylko osoby z prawem do zasiłku ,urząd opłaca składki do kasy chorych

póki jesteś zatrudniona w Polsce podlegasz pod polskie ustawodawstwo i nie możesz dublować ubezpieczenia,nikt Cie tu nie ubezpieczy ,nawet Elterngled nie przysługuje po porodzie bez ubezpieczenia niemieckiego

Przepisy unijne zawierają zasady dotyczące ustalania ustawodawstwa właściwego, czyli ustalania, w jakim kraju jesteś ubezpieczony, jeśli pracujesz lub prowadzisz firmę
Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej / Koordynacja Systemów Zabezpieczenia Społecznego / Unia Europejska / Ustawodawstwo

zrezygnuj z pracy w Polsce a wtedy masz prawo do zasiłku ALGII ,ubezpieczenie ,Kindergeld i 300€ przez 12 miesięcy Elterngeld

Ostatnia edycja:
Witam
Mam mały problem i poszukuję pomocy.Sytuacja rodzinna w Polsce zmusiła mnie do wyjazdu. Mianowicie od 2 tygodni przebywam w Niemczech u znajomych z 3-letnią córką. Nigdzie nie pracuję i nie mamy żadnych dochodów prócz alimentów z PL. Jak załatwić ubezpieczenie dla dziecka, bo jedynie to jest dla mnie w tym momencie najważniejszym priorytetem. Nie znam języka niemieckiego więc nie bardzo wiem co i jak gdzie załatwić :(

W Niemczech jest obowiazek posiadania ubezpieczenia chorobowego. Dla samego dziecka nie zalatwisz.
Sa dwa 3 wyjscia:
- podejmiesz prace na etat za sume wieksza niz 450 euro miesiecznie, to zostaniesz ubezpieczona pracodawce, a dziecko automatycznie zostanie podpiete pod ciebie
- ubezpieczysz sie tzw. dobrowolnie w ustawowej kasie chorych, wtedy dziecko bedzie podpiete pod ciebie bezplatnie, ale to nie jest tanie w Niemczech
- ubezpieczysz sie prywatnie, ale wtedy za dziecko bedziesz placic ekstra, to tez nie jest tanie.

Innych mozliwosci nie ma

wyjscia innego brak .... bo jest problem w tym, ze podjac pracy nie moge dopoki nie pojdzie do przedszkola. i kółko sie zamyka ?

nie zamyka się ,możesz się ubezpieczyć dobrowolnie za ok 160€ miesięcznie

a jeżeli z moim partnerem zalegalizujemy związek w Niemczech to mógłby wziąć moje dziecko na swoje ubezpieczenie pracując tutaj ? Jeżeli dziecko nie ma jego nazwiska tylko swojego ojca ?

Powrót