nie wypowiedziałem w terminie OC Co robić? POMOCY!!!

• Autor wątku Autor wątku sluzak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sluzak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam

Niedawno kupiłem samochód wraz z polisą OC. Niestety przez własne gapiostwo nie wypowiedziałem go w terminie 30 dni. Co mogę z tym zrobić? Czy dobrym rozwiązaniem będzie spisanie ze znajomym nowej umowy kupna sprzedaży (tylko na użytek zakładu ubezpieczeniowego) i wypowiedzenie przez niego jako nowego właściciela tej polisy? Czy wtedy się ode mnie odczepią?
Kwota jaką oni sobie wyliczyli do zapłaty jest horrendalnie wysoka, przy 12 letnim aucie o poj. 1,5 każą mi dopłacać 650 zł za 1 miesiąć, a mam pełne zniżki! Mam również nową polisę OC w innym zakładzie. CO ROBIĆ?? POMOCY!!!

Witam jestem w podobnej sytuacji tylko , że ja wysłałam kopię umowy sprzedazy pojazdu i pismo z prośbą o wypowiedzenie umowy trzy razy pierwszy w terminie, drugi raz już po terminie i trzeci niedawno, niestety T.U. nie przyjeło tego do wiadomości i już dostałam wezwanie do zapłaty z kancelarii prawnej oraz pismo że w przypadku niezapłacenia skieruja sprawe do sądu. Na moje nieszczęście zaufałam poczcie z myślą że dostarczy moje listy w terminie i posiadam tylko potwierdzenia nadania dwuch ostatnich listów. Także jestem w podobnej sytuacji i niemam pojęcia co zrobić:(

niestety , moja droga. poczta nie ma tu nic do rzeczy. ja też wysłałam list pocztą . dotarł w całkiem przyzwoitym terminie, ale w kancelarii t.u. został zarejestrowany dopiero po kilku dniach...

maggie741 napisał:
niestety , moja droga. poczta nie ma tu nic do rzeczy. ja też wysłałam list pocztą . dotarł w całkiem przyzwoitym terminie
Jeśli dotarł w ustawowym terminie, to sprawa jest wygrana.
ale w kancelarii t.u. został zarejestrowany dopiero po kilku dniach...
W ten sposób mogliby każde wypowiedzenie "uwalić". Ważne jest kiedy przesyłka do nich dotarła, a nie kiedy ja sobie gdzieśtam zarejestrowali.

Powrót