Nie wyrejestrowana działalność w niemczech.

• Autor wątku Autor wątku jajaja1950
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jajaja1950

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Kilka miesięcy temu pojechałem do pracy do niemiec. Na miejscu okazało się że muszę założyć własną działalność(z tym akurat nie było problemu, ten co do niego pojechałem wszystko załatwił meldunek też-ubezpieczenia chyba nie bo od tego papierów nie mam) Po przeszło tygodniu czekania na robotę zwinąłem manatki i wróciłem do Polski.
Jak wygląda sytuacja z taką nie wyrejestrowaną działalnością która na dobrą sprawę ani jednego dnia nie pracowała i nie zarobiła ani centa? zamknąć działalność to wiem że mogę bez żadnych kosztów ale czy trzeba to zrobić osobiście? no i czy oni mi tam teraz naliczają jakieś koszta??? z góry dziękuję za odpowiedź.

Witam.Poruszyl Pan ciekawe zagadnienie,poniewaz w podobnej sytuacji jest moj ziec.Z ta roznica ze pracowal ne te Gewerbe tylko poltora m-ca,tj od okolo 10.01- do 12.02.tegoz roku.Poczym pracy nie bylo juz wiec pojechal do Polski spowrotem.Interesuje mnie rowniez ,co dalej z ta gewerba,poniewaz ten do ktorego moj ziec pojechal,od razu po jego wyjezdzie,ziecia z tego mieszkania wymeldowal,a ziec nie otrzymal do dzis zadnego numeru z Finanzamtu.Co dalej? Czy ktos nam pomoze i cos doradzi?

Napisac list do tego urzedu, ktory wydal Gewerbe, ze wrociliscie do Polski i nie prowadzicie dalej dzialalnosci

Niemcy to mimo wszystko kraj przywiazany do porzadku, Finanzamt moze wasz szukac w przyszlym roku i nawet jak nie powstal obowiazek placenia podatkow, moga was obciazyc kosztami szukania aktualnego adresu

WIATM
Dopisze sie do tematu.
Mialem podobna sytuacje pod koniec 2008 r. Zalozylem gewerbe, po paru dniach o ile dobrze pamietam na adres zameldowania w DE przyszlo pismo o potwierdzeniu, po czym odrazu wrocilem do PL i juz nie wracalem(taka zbieznosc losu;) ) zadnych dochodow nie wykazalem, zadnego rachunku nie wystawilem, na konto nigdy nic nie wplynelo itd. Teraz jakos mi sie o tym przypomnialo ze mam w DE gewerbe i pytanko, czy grozi mi cos z tego tytulu ze wyjezdzajac nie zamknalem gewerbe? czy naliczaja mi sie jakies skladki ktore musze tam odprowadzac z tytulu otwartej firmy(jak w polskim zusie) ? Jak to tam wyglada z "porzuconymi" firmami, ktore nigdy nie wykazaly dochodu, i jak ma sie sprawa z wymeldowaniem, bo wlascicielka domu dostala tylko informacje ze jednak nie wracam to pewnie wymeldowala. Ale jak to sie tam dokladnie odbywa? Do tej pory pisma zadnego nie dostalem a w najblizszym czasie bede czesto pojawial sie przelotem DE i niechcialbym dziwnym trafem miec jakies niespodzianki z tego tytulu.
Dzieki z gory za informacje

Powrót