Nie wywiązanie się z reklamacji

• Autor wątku Autor wątku Abduku
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Abduku

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Reklamowałem produkt mailowo jakoś we wrześniu, ale paczkę do sprzedawcy wysłałem dopiero 27 września, dotarła 29 września o 15:40 - czwartek. Jak teraz patrze w ich system to oni wpisali rozpoczęcie procedury reklamacji dopiero 3 października... Reklamację wczoraj odrzucili (18 dni po otrzymaniu paczki).

Wczoraj napisałem im maila w tej sprawie. Powolalem się na art. 8 p. 3 ustawy o prawach konsumenta i żądalem naprawy lub wymiany towaru, poniewaz nie otrzymałem od nich w terminie (14 dni) informacji zwrotnej na temat zgłoszonej niezgodności.

Dzisiaj odpisali mi, że reklamacja została odrzucona, a towar wysłany spowrotem do mnie. Co mogę zrobić w tej sytuacji? Przecież nie wywiazali sie z reklamacji.

Chodzi o moje zgłoszenie do sklepu? Jeśli tak, to zadzwoniłem tam i zgłosiłem problem. Dostałem informację, że na swój koszt muszę im wysłać sprzęt i wtedy oni go sprawdzą - poprosiłem o dane do wysyłki na maila. A dalej to tak już pisałem wcześniej - sprzęt wysłałem z dołączonym opisem usterki, danymi.

W przesyłce zwrotnej nie otrzymałem kartki z opisem usterki i danymi które dołączyłem. Na pierwszej kartce opisałem usterkę, na drugiej podałem dane do kontaktu, ale słowo w słowo treści dokładnie nie pamiętam.

Ostatnia edycja:
Skoro nie potrafisz wykazać treści zgłoszenie, to nic nie zrobisz.
Możesz uzyskać korzystna opinię rzeczoznawcy i złożyć ponownie reklamację - ale w prawidłowy sposób.

W jaki sposób mam wykazać treść zgłoszenia skoro nie zostało ono zwrócone przez sklep?

W moim przypadku termin nie jest wyznacznikiem uznania reklamacji? Przecież odrzucili ją po 18 dniach od otrzymania paczki. Kiedy zwróciłem się do nich mailowo, że z powodu braku ustosunkowania się do zgłoszonej niezgodności (w terminie 14 dniu) proszę o wymianę bądź naprawę, poinformowali mnie tylko, że reklamacja została odrzucona i przekazali, że towar został do mnie odesłany.

Powrót