nie wywiązanie się z umowy przez firmę ? pytanie

• Autor wątku Autor wątku niceman
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

niceman

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam, mam taką oto sprawę i kilka pytań.

Firma dajmy X - która świadczyła mi usługi hostingowe od 8 dni jest offline do dziś.
Po 8 dniach dopiero udało mi się skontaktować telefonicznie.
Na co otrzymałem odpowiedź że przechodzili z panelu plesk na direct admin i że taka informacja do mnie powinna dotrzeć i już powinny być dane na skrzynce.

Oczywiście żadnego maila nie dostałem.

Piszę więc sms do nich bo jak dzwonię to przeważnie nie odbiera nikt, że chcę z powrotem kopie moich plików jakie były na serwerze ( bo przecież jak wspomniał wszystko jest i dane nawet do nowego panelu powinnem mieć na e-mailu).
To mi odpisuje : ,,Uprzejmie informuje że zgodnie z regulaminem xxx.pl nie odpowiadamy za Pańskie dane. Mamy dostep do nowego serwera, wiec konto mogę udostępnic w tej chwili. Jeśli chodzi o dane z plesk nie wiem na jakim etapie jest admin''.

A więc były dane i gotowe moje konto hostingowe tylko mail z danymi nie doszedł a teraz już niby danych nie mogą odzyskać....
Zaznaczam iż stona xxxx.pl też nie działa od 9 dni, więc skąd mam wiedzieć co jest w regulaminie ?

Odpisuje więc do nich ,, że kupiłem ich usługi na aukcji allegro i tam nic nie pisało że np. zobowiązuje się do akceptowania regulaminu który znajduje się na xx.pl '' zresztą nie wyobrażam sobie firmy która nie robi backupów ludzi którzy przebywają na serwerze jeśli coś robią ?

W aukcji pisało : ,, Gwarantujemy niezawodność działania naszych serwerów, miłą i profesjonalną pomoc techniczną '' a hosting praktycznie nie działał , były przerwy po kilkanaście godzin.

Po tym jak zacząłem pisać iż sprawa trafi na policję bo nikt nic z nią nie robi, po prostu wyłączyli telefon.
Ogólnie to nie rozumie, tego że ja mam się prosić o swoje dane , na dodatek piszą do mnie że mi mogą założyć konto w direct admin ?? z łaską ?? chyba ich obowiązek skoro zapłaciłem za rok świadczenia usług.

A teraz kilka pytań :

1. Iść na policje czy nie ??
2. Czy jeśli nie zwrócą mi danych a pójdę z tym na policję, może być takie coś jak rekompensata za stracone dane ??

ogólnie proszę o jakąś radę na ten temat ?
Z góry bardzo dziękuje.

Witam,

umowę zawarł Pan jako osoba fizyczna?

Proszę pamiętać, że przy zawieraniu umów świadczonych drogą elektroniczną, klikając klawisz 'Zamawiam' lub podobny, automatycznie następuje akceptacja warunków tej umowy, zawartych w regulaminie świadczenia usług, który to powinien być dostępny do wglądu w czasie zawierania umowy. Więcej, może się Pan dowiedzieć z ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną.

tak jako osoba fizyczna,

czyli to że coś tam u niego w regulaminie pisze nawet ze nie zostało zawarte na allegro w aukcji muszę akceptować ??

No ale co z tym że nie świadczy mi usług ?? chyba oni nie są bezkarni ?

tak, liczą się przede wszystkim zapisy w regulaminie. Po zawarciu umowy powinien Pan dostać wersję pisemną.

Może mają wciąż kłopoty techniczne, których nie potrafią naprawić. Tak, czy inaczej, najpierw powinien Pan zgłosić pisemną reklamację - listem poleconym za potwierdzeniem odbioru. Może się Pan też zgłosić po bezpłatną, fachową (również w napisaniu poprawnej reklamacji - ważne, w przypadku ewentualnej sprawy sądowej) pomoc do najbliższego Rzecznika Konsumentów

ok widzę że to mi nic nie przyniesie tylko bedę się poniewierał po sondach na darmo.

A teraz mam tylko pytanie , czy jeśli odpale znów swoją stronę i dodam w niej post.

Uwaga, przepraszamy że straciliśmy dane, lecz to wszystko wina firmy xxx..pl , która usunełe nasze dane z serwera i nie potrafi ich przywrócić. itd. Jako były ich użytkownik nie polecam tej firmy.

Czy oni mogą mnie o coś oskarżyć ??

lepiej nie- w praktyce i tak to nic nie zmieni, a może się Pan wplątać w proces o naruszenie dóbr osobistych i stracić tylko niepotrzebnie czas...

ale na forach piszą ludzie opinie itd. na temat usług firm ?, przecież ja prawdę napiszę i będę ostrzegał innych przed kupnem u tych niepoważnych ludzi .

Powrót