Nie wywiązanie się z warunków umowy adopcyjnej psa

• Autor wątku Autor wątku kalinamaj
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kalinamaj

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzień dobry,

Podpisałam umowę adopcyjną, która dotyczyła bezpłatnego przekazania psa pod moją opiekę. Niestety pies uciekł i znaleziono go już martwego :( Schronisko z którego adoptowałam psa chce mnie oskarżyć o nie wywiązanie się z warunków umowy - jest tam zapis, że w przypadku zaginięcia psa zobowiązuję się natychmiast, nie później niż w ciągu 4h po wydarzeniu ich powiadomić... ja zadzwoniłam do nich po 24h.

Czy muszę zapłacić karę umowną za niedotrzymanie warunków umowy? W umowie jest równiez zapis, że jeśli nie zapłacę spotkamy się w sądzie z powództwa cywilnego.

Dziękuję za pomoc.
KM

Zacytuj zapis o tych 4h oraz zapis o karze.

1. W przypadku zaginięcia zwierzęcia Adoptujący zobowiązuje się natychmiast, nie później niż w ciagu 4 godzin po wydarzeniu, powiadomić przedstawiciela schroniska.

2. Adoptujący godzi sie na karę umowną za niedotrzymanie warunków niniejszej umowy na kwotę 3000,00zł, która zostanie przekazana na rzecz schroniskaw nieprzekraczalnym terminie 7 dni od otrzymania pierwszego wezwania. W przypadku nieopłacenia kary umownej, schronisko wystąpi na drogę sądową z powództwa cywilnego.

Umowa okresla forme/sposob kontaktu?

Wiec ich ignoruj. Rozpalilas ognisko i wysylalas znaki dymne. To, ze nie zrozumieli to ich problem. Powodzenia przed sadem zycze.

Dziękuję za pomoc.

Powrót