nie zadowolona z usługi fotografa

• Autor wątku Autor wątku słonikowo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

słonikowo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam, zamówiłam "fotografa" do zrobienia kilku póz w plenerze ale nie z żadnej strony ani z zakładu fotograficznego, po prostu ogłaszał się na forum. Umowy żadnej nie spisaliśmy choć pytałam, stwierdził że nie ma takiej potrzeby. W dniu usługi dostał zadatek ale zdjęcia które zrobił nie są to zdjęciami profesjonalnymi jakie wykonują fachowi fotografowie (pozy są przeciętne jakie robimy obecnie telefonem) więc mu to napisałam że pomimo iż na pstrykał tyle zdjęć (10xjedna poza) to mi się nie podobają ,czemu mi nie powiedział że jest początkującym fotografem bo widać to po zdjęciach, wysłałam mu kilka takich profesjonalnych póz robionych przez prawdziwego fotografa kilka lat temu i raczej nic nie wybiorę do wywołania. A on mnie wciąż pisze kiedy zamówię foty do wywołania(których sa nie wywołuje tylko komuś zleca) straszy mnie że załatwi to inaczej. Proszę o paragraf w którym mowa że jeśli jestem niezadowolona z usługi mogę ją przerwać

słonikowo napisał:
Witam, zamówiłam "fotografa" do zrobienia kilku póz w plenerze ale nie z żadnej strony ani z zakładu fotograficznego, po prostu ogłaszał się na forum. Umowy żadnej nie spisaliśmy choć pytałam, stwierdził że nie ma takiej potrzeby. W dniu usługi dostał zadatek ale zdjęcia które zrobił nie są to zdjęciami profesjonalnymi jakie wykonują fachowi fotografowie (pozy są przeciętne jakie robimy obecnie telefonem) więc mu to napisałam że pomimo iż na pstrykał tyle zdjęć (10xjedna poza) to mi się nie podobają ,czemu mi nie powiedział że jest początkującym fotografem bo widać to po zdjęciach, wysłałam mu kilka takich profesjonalnych póz robionych przez prawdziwego fotografa kilka lat temu i raczej nic nie wybiorę do wywołania. A on mnie wciąż pisze kiedy zamówię foty do wywołania(których sam nie wywołuje tylko komuś zleca) straszy mnie że załatwi to inaczej. Proszę o paragraf w którym mowa że jeśli jestem niezadowolona z usługi mogę ją przerwać
Sprawdziłam tego "ala fotografa" - nie ma żadnej firmy na siebie zarejestrowanej czyli jak po zdjęciach wywnioskowałam zwykły "laik" zarabiający na "lewo" czyli nie jestem zobowiązana do skorzystania z jego usługi? Jakiś paragraf poproszę

Ostatnia edycja:
hahaha to co pieniążki do kieszeni bez płacenia podatku?

A czemu sądzisz ze bez płacenia? Może się rozliczać z tego.

słonikowo napisał:
... "laik" zarabiający na "lewo" czyli nie jestem zobowiązana do skorzystania z jego usługi? ...
Między osobami fizycznymi można zawrzeć umowę o dzieło, jak tutaj. Tylko w szczególnych przypadkach wymagana jest forma pisemna, ustna jest jak najbardziej ważna. Podstawową zasadą prawa cywilnego jest - Pacta sunt servanda - umów należy dotrzymywać.

PS.
Choć prawo przewiduje wyjątki.

Powrót