Nie zapłacone FV

• Autor wątku Autor wątku Amdrzej
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Amdrzej

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
Prowadzę firmę budowlaną, umówiłem się z inną firmą, na wykonanie usługi za określoną kwotę, ale nie podpisaliśmy formalnej umowy, w miedzy czasie doszły kolejne etapy pracy oraz braki materiału na budowie które musiałem finansować, od początku prac było opóźnienie w wejściu na budowę o około miesiąc było sporo problemów z dostawcą materiału czyi tą drugą firmą, nie wywiązywał się z terminowości swoich dostaw. umówiliśmy się na kwotę x w kilku transzach. Pierwsze transze były rozliczane pod koniec budowy zaczęły się problemy z płatnościami, żadna faktura nie została zakwestionowana, przy wystawieniu wszystkie zostały wysłane elektronicznie. po około miesiącu od wykonania zlecenia dostałem informację, ze dostali karę z powodu przekroczonych terminów wykonania i nie zapłacą pozostałej kwoty, wysłałem wezwania do zapłaty, ale oczywiście nic nie działa.
Jaka jest szansa na odzyskanie należności w e-sądzie lub sądzie ?
Zostałem z nie rozliczonymi fakturami od których oczywiście musiałem zapłacić podatek Vat oraz dochodowy.

Co prawda nie odpowiem ci na twoje pytanie ale pamiętaj że VAT możesz odzyskać (ulga za złe długi). Teraz skrócony termin jest. 90 dni od nie zapłaconej FV.

Raczej chciałbym odzyskać należność, niż minimalizować straty.

Pierwszy etap to sąd i im szybciej bedziesz dzialal tym lepiej póki o ile jeszcze są wypłacalni.

Wiadomo, że sąd, ale jakie są szanse na odzyskanie pieniędzy tylko na podstawie faktur, oraz bez umowy, po wykonaniu już całego zlecenie po około miesiącu nagle zmienili swoje stanowisko, i stwierdzili , że nie umawiali się ze mną na taką kwotę, i że w sumie to na żadną kwotę się umawiali nie byli w stanie podać nic konkretnego, stwierdzili, że praca nie jest wykonana w terminie i dostali kary i nie interesuje to ich. Pierwsze faktury były jakoś zapłacone, później musieliśmy wstrzymywać pracę, żeby dostać jakieś płatności.

Nie wiem jakimi dowodami dysponujesz. Brak umowy niczego nie przekresla ale jak ma to bazować tylko na tym, że słownie coś ustalaliscie i nie ma nawet zadnej tresci email/sms to bez szans.

Powrót