Nie zapłacony podatek od kupna samochodu

• Autor wątku Autor wątku sandra30_08
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Pytanie bo nie było to jeszcze poruszane
Spóźniłem się z zapłaceniem podatku od kupna mniej więcej rok czasu.
Jaka jest kolejność ?
1. Idę na pocztę wysyłam "zawiadomienie o popełnieniu wykroczenia skarbowego" listem priorytetowym za potwierdzeniem odbioru.
2. Idę do urzędu wypełnić i złożyć PCC-3
3. Lecę do kasy zapłacić podatek z PCC-3 + odsetki.
Zgadza się ?
Czy jak zapłacę więcej odsetek to nic się nie stanie ? Tak żeby była równa kwota.
Czy lepiej pkt 1. Złożyć czynny żal razem z PCC-3 w urzędzie spęte razem. Tylko czy w tym wypadku dostanę jakieś potwierdzenie że czynny żal złożyłem ?

Ostatnia edycja:
1+2 w jednym czasie - razem w kopercie.
3 - niezwłocznie po 1 i 2.

Minęło już 14 dni na zapłacenie i złożenie tego papierka do US.
Mam na umowie 1200zł za samochód. Auto jeszcze nie jest przerejestrowane. Mam zamiar je dalej sprzedać lub zezłomować. Konieczne jest płacenie tego podatku?
Mogę uniknąć tego zmieniając umowę tzn. pojadę do faceta od którego kupiłem auto i ją od nowa napiszę na mniejsza kwotę ?

Witam mam pewien dylemat. Otóż byłem w US i chciałem opłacić podatek od kupna auta lecz pani w okienku powiedziała że już kasa nieczynna i żebym wypełnił formularz a ona mi go podbije i podpisze tylko że mam to jechac i przez bank opłacić. Teraz w sumie sie zastanawiam bo jak już mi podbila pieczątkę 'okazano w urzędzie skarbowym' i podpisała to co mi zrobią jak nie opłacę :) czy moj pomysl z zaoszczędzeniem na podatku w ten sposób jest dobry?

demeek napisał:
czy moj pomysl z zaoszczędzeniem na podatku w ten sposób jest dobry?
bardzo dobry, choć do czasu... aż się urząd dowie - wtedy zapłacisz podatek wraz z należnymi odsetkami i nałożoną karą, ale do tego czasu nic ci nie grozi :-?

A w jaki sposob moga to sprawdzic? A jesli moga to co jesli pokaze im ze okazalem umowe w urzedzie? Czy jest jakies potwierdzenie zaplaty przy tej umowie?

Oczywiście ze sprawdza. Ja zapłaciłam zanim złożyłam ten PIT P C C 3 i po 4h od otrxyman8a przelewu do mnie dzwonili za co kasę im wplacilam. Więc po złożeniu tego PIT na pewno będą szukać gdzie i kiedy zaplaciles kasę. Potwierdzenie zapłaty powinieneś mieć. Czy z kasy czy z banku albo poczty

Ostatnia edycja:
Mam pytanie. Otoz spoznilam sie z zaplata podatku za auto 23 dni. Jak tylko sobie o tym przypomnialam wypelnilam PCC3, napisalam zawiadomienie "czynny zal" i wyslalam listem polecony priorytet za potwierdzeniem odbioru do urzedu skarbowego. W dniu wyslania zaplacilam podatek i odsetki przelewem. Na drugi dzien otrzymalam smsa z poczty polskiej ze przesylka NIE zostala odebrana. O co chodzi? Urzad nie odebral. Czyli list wroci? Co teraz? Wyslac jeszcze raz?Poleconym priorytet bez potwierdzenia odbioru? Dlaczego Urzad nie odebral?

WIem, że odpowiedzi mogły już paść, ale temat stary, a prawo się zmienia.

Kupiłem auto niedawno i dopiero się ocknąłem, że jeszcze jest podatek 2%...
Problem w tym, że jeszcze go nie zapłaciłem a minął miesiąc od zakupu auta i mam kilka pytań:
Czy jak mam wartość na umowie to mogę od takiej wartości wyliczyć podatek? Nie była zaniżana i wątpię aby była niższa aż o 33% od średniej wartości rynkowej.

Czy muszę sam na siebie złożyć donos, że nie zapłaciłem na czas aby uniknąć podatku?
Jak jest właściciel i jestem współwłaścicielem to czy płacimy podatek podwójnie/oddzielnie czy jak się to robi?

Inna sprawa trochę gorsza... nie mam pewności, że zapłaciłem podatek od auta które kupiłem 2 lata temu... czy jest opcja jakoś to sprawdzić?... Żadne zawiadomienia z US nie przyszły...
Kurde, powinni o tym informować przy rejestracji, teraz się boję kar...

Witam, moja sytuacja wygląda tak, około rok temu kupiłem samochód na umowie kwota 3000zł, następnie ani nie rejestrowałem ani nie zapłaciłem opłaty skarbowej, co mam teraz zrobić, mogę uniknąć jakoś kary ?

To ja mam jeszcze inny przypadek :)

Zakupiłem samochód, nie przerejestrowałem na siebie, minęło pół roku, sprzedałem. Nie opłaciłem US. Co w takim przypadku ?

Deklaracja+podatek+odsetki+czynny żal. Przerejestrowanie nie ma znaczenia, znaczenie ma umowa kupna-sprzedaży (zakup).

Witam mam problem.
Zakupiłem auto 15 letnie wszystko na mojego ojca, lecz nie wiedziałem, że muszę w ciągu 14 dni zapłacić podatek od auta, a teraz minęło od tych 14 dni jakieś 40, dziś dowiedziałem się, że takie coś trzeba opłacić no i w Poniedziałek chce jechać do urzędu skarbowego i to załatwić, ale:

1. Umowa Kupna-Sprzedaży jest na ojca, lecz samochód jest dla mnie i będę współwłaścicielem jak wszystko wyjaśnię i go zarejestruję, czy mogę jechać ja i załatwiać sprawę odnośnie zapłaty podatku+odsetki, "czynnego żalu" tłumacząc się, że nie widziałem itd. bo to mój pierwszy zakup czegokolwiek (samochód stał przez ten czas na podwórku, więc urząd nie wie o tej umowie) Czy musi być tam mój ojciec jako, że umowa jest na niego?

2. Czyli muszę wypełnić PCC 3 + czynny żal(wydrukować to w domu czy od nich dostane w US?) i iść do urzędy skarbowego, czy może coś jeszcze? Mogę wszystko załatwić osobiście bez wysyłania listami itd.?!

3. Jak duże będą odsetki za czas zwłoki 43 dni dokładnie w pon. na umowie jest 2,5k zł za samochód.

Ostatnia edycja:
Skoro ojciec jest właścicielem samochodu (patrz umowa kupna) to ojciec powinien sporządzić deklarację PCC + czynny żal i zapłacić podatek wraz z odsetkami (jeśli wystąpią).
Deklarację PCC wydrukujesz z netu i wzór czynnego żalu też. Nie musisz iść osobiście do US możesz wysłać pocztą i zapłacić przelewem.

keepkalm napisał:
Pytanie bo nie było to jeszcze poruszane
Spóźniłem się z zapłaceniem podatku od kupna mniej więcej rok czasu.
Jaka jest kolejność ?
1. Idę na pocztę wysyłam "zawiadomienie o popełnieniu wykroczenia skarbowego" listem priorytetowym za potwierdzeniem odbioru.
2. Idę do urzędu wypełnić i złożyć PCC-3
3. Lecę do kasy zapłacić podatek z PCC-3 + odsetki.
Zgadza się ?
Czy jak zapłacę więcej odsetek to nic się nie stanie ? Tak żeby była równa kwota.
Czy lepiej pkt 1. Złożyć czynny żal razem z PCC-3 w urzędzie spęte razem. Tylko czy w tym wypadku dostanę jakieś potwierdzenie że czynny żal złożyłem ?

Mam pytanie, pozwole sobie wykorzystać posta wczesniejszej osoby:

"Czy jak zapłacę więcej odsetek to nic się nie stanie ? Tak żeby była równa kwota."

1. Nie do końca wiem jaką kwotę odsetek mam zapłacić. W związku z tym powyższe pytanie - co mnie czeka jeśli zapłacę za dużo odsetek (lub za mało) ?
2. Auto było nabyte "tanio" (ok 1000zł taniej niż rynkowe - zakup od rodziny, drobne naprawy wymagane), co jeśli wszystko złożę (czynny żal+PCC) oraz zapłacę (podatek + odsetki) - czy urząd może w jakiś sposób upomnieć się o brakującą (wg niego) kwotę? Czy w takim wypadku ponownie podlegam organowi ścigania (w końcu mam zaległy podatek na pozostałą kwotę)?
3. Czy w związku z moją sytuacją i opisaną w pkt.2 sytuację nie lepiej żebym osobiście poszedł do US i "w okienku" wszystko załatwił? (złożenie PCC, opłacenie podatku + odsetek których kwoty poda Pani z okienka) ?
Ktoś odradzał we wcześniejszych postach pójście osobiście, że lepiej pisemnie - dlaczego ?

Ja z innej beczki :) byłem w pracy za granicą od wakacji we wrześniu kupiłem sobie auto od osoby prywatnej teraz zjechałem do kraju opłaciłem juz akcyzę i rejestruję pojazd wiadomo. 6 miesięcy leci od rejestracji czy zakupu nie ważne gdzie. Z przepisu wynika wprost 6 miesięcy od zakupu , ale woje się upewnić .

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót