Nie zgadza sie na zabieranie dziecka...

• Autor wątku Autor wątku zmateusz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zmateusz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam!!! Żyłem z kobietą w związku konkubenckim jednak od pewnego momentu nie układało sie. Mamy dziecko, które ma moje nazwisko bo jestem jego ojcem. Rozstalismy sie (ona mnie spakowała) w grudniu 2006. Dobrowolnie płace na utrzymanie dziecka juz od dawna nie od czsu rozstania gdyż jest ono moje i kocham je nadżycie. Jednak kwestia kontaktów z dzieckiem jest nie do przejscia. Mogę sie widywać z córeczką tylko w obecności matki albo u niej w domu albo u jej rodziców (którzy mnie nie toleruja). Chciałbym zabierać córeczkę do siebie na tylko kilka godzin raz w tygodniu, to mało ale dla mnie bardzo ważne. Matka dziecka zabrania mi brać ją do siebie bo tam jest moja matka a matka dziecka jej nie lubi. Co mam zrobić? Odchodze od zmysłów jak postąpić?

Zakładając, że ma Pan pełne prawa do dziecka, trzeba złożyć w tej sytuacji wniosek do sądu rodzinnego o uregulowanie kontaktów ze swoim dzieckiem, z propozycją harmonogramu tych widzeń i ich charakteru.
Jako ojciec z nieograniczonymi prawami rodzicielskimi, ma Pan pełne prawo do nieskrępowanych widzeń ze swoim własnym dzieckiem, czy też przebywania z nim w określonym czasie i miejscu.
Takie jest moje zdanie.
Kro stanowi:
[lex:3i5x299e]Art. 93. § 1. Władza rodzicielska przysługuje obojgu rodzicom.[/lex:3i5x299e][lex:3i5x299e]Art. 95. § 1. Władza rodzicielska obejmuje w szczególności obowiązek i prawo rodziców do wykonywania pieczy nad osobą i majątkiem dziecka oraz do wychowania dziecka.
(...)
§ 3. Władza rodzicielska powinna być wykonywana tak, jak tego wymaga dobro dziecka i interes społeczny.[/lex:3i5x299e]

Z powyższego wynika dobitnie, że obowiązki i prawa spoczywają na obojgu rodzicach i nie może jeden z nich ograniczać drugiemu tych praw wg własnego widzimisie.
Może tylko wnioskować - do sądu - o ograniczenie tych praw dla drugiego z nich a sąd stwierdzi, czy taki wniosek jest zasadny, czy nie.

Powrót