nie zgłosiłam podjęcia pracy w PUP

• Autor wątku Autor wątku solina22
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

solina22

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Chciałam ponownie zarejestrować się jako bezrobotna i okazało się że mniej więcej 1,5 roku temu zapomniałam zgłosić do urzędu pracy fakt, że przez dwa dni byłam zatrudniona na umowę o pracę, będąc jednocześnie zarejestrowana jako osoba bezrobotna.
W związku z tym, że zgłosiłam tę sytuację sama uniknęłam kary jednak poinformowano mnie, że istnieje możliwość, że ZUS w systemie w wyniku kontroli sam zorientuje się, że przez dwa dni składki na ubezpieczenie zdrowotne płacił zakład pracy jak i PUP i jeśli ZUS złoży wniosek o wyjaśnienie do PUP to oni będą zmuszeni uchylić ta rejestrację nie tylko przez te dwa dni kiedy byłam zatrudniona ale od momentu rejestracji aż do czasu kiedy podjęłam kolejną pracę, czyli okres prawie 2 lat, a w tym czasie byłam m.in. w szpitalu.
I stąd moje pytanie, czy rzeczywiście PUP zmuszony będzie do takiego kroku, czy nie może to dotyczyć tylko tych dwóch dni i dalej - czy nieunikniony jest w takim wypadku rachunek z NFZu??

Zgodnie z przepisami z dniem pojęcia pracy utracisz status osoby bezrobotnej. Wszelkie świadczenia jakie otrzymałaś z tego tytułu podlegają zwrotowi.

hak89 napisał:
Zgodnie z przepisami z dniem pojęcia pracy utracisz status osoby bezrobotnej. Wszelkie świadczenia jakie otrzymałaś z tego tytułu podlegają zwrotowi.

To wszystko rozumiem. Tylko w tym przypadku nie wszystko jest takie proste i oczywiste.
Półtora roku temu podczas gdy byłam zarejestrowana w PUP przez dwa dni pracowałam na umowę o pracę i nie zgłosiłam tego do PUP. Nie było to działanie zamierzone a wynikało z mojego niedopatrzenia, po prostu uznałam ze skoro pod 2 dniach nastąpiło wypowiedzenie to nie ma sensu tego zgłaszać a nie byłam świadoma, że chodzi o składki zdrowotne. Nie pobierałam wtedy zasiłku.

Sprawa jest bardzo oczywista. Rozumiem, że zbagatelizowałaś sprawę ale Twoim głównym obowiązkiem jako osoby bezrobotnej było zgłoszenie podjęcia każdej pracy w terminie 7 dni.
Podpisałaś też stosowne pouczenie że tego dokonasz.

solina22 napisał:
czy rzeczywiście PUP zmuszony będzie do takiego kroku, czy nie może to dotyczyć tylko tych dwóch dni i dalej - czy nieunikniony jest w takim wypadku rachunek z NFZu??
Będzie zmuszony. Z dniem podjęcia pracy utraciła Pani prawo do statusu bezrobotnego, a po upływie 30 dni również związanego z nim ubezpieczenia zdrowotnego. Nabycie ponownie statusu bezrobotnego (i ubezpieczenia) można uzyskać jedynie w drodze ponownej rejestracji, a tego Pani nie zrobiła aż do obecnej chwili. Tym samym podczas pobytu w szpitalu nie była Pani objęta ubezpieczeniem zdrowotnym, co wiąże się z opłaceniem kosztów pobytu w szpitalu z własnej kieszeni.

Ostatnia edycja:
Nie rozumiemy się ;) w momencie zatrudnienia nie wyrejestrowałam się z PUP i nie zrobił też tego urząd więc dalej byłam zarejestrowana do chwili podjęcia kolejnej pracy czyli przez kolejne kilkanaście miesięcy. Przykładowo: zarejestrowałam się w czerwcu 2013, podpisałam umowę, która trwała 2 dni we wrześniu 2013 i urząd wyrejestrował mnie dopiero w kwietniu 2014 kiedy podjęłam kolejną pracę. I wiem, że w systemie cały czas widniałam jako bezrobotna i miałam ubezpieczenie.

solina22 napisał:
Nie rozumiemy się w momencie zatrudnienia nie wyrejestrowałam się z PUP i nie zrobił też tego urząd więc dalej byłam zarejestrowana do chwili podjęcia kolejnej pracy czyli przez kolejne kilkanaście miesięcy.
Ależ ja Panią doskonale zrozumiałam, ale Pani mnie nie :)
Po prostu od września 2013 roku korzystała Pani z uprawnień bezrobotnego nieprawnie, także z ubezpieczenia zdrowotnego, które ustało we wrześniu 2013 r. PUP obecnie po wyjściu na jaw podjęcia pracy prawie 2 lata temu musi pozbawić Panią statusu bezrobotnego z pierwszym dniem podjęcia pracy we wrześniu 2013, a to oznacza, że od tamtej chwili nie posiadała Pani tytułu do objęcia ubezpieczeniem zdrowotnym.
solina22 napisał:
I wiem, że w systemie cały czas widniałam jako bezrobotna i miałam ubezpieczenie.
Ale to akurat Pani PUP za chwilę skoryguje... czyli zgłosi do ZUS fakt utraty przez Panią prawa do ubezpieczenia zdrowotnego we wrześniu 2013 r. Wszelkie koszty opieki zdrowotnej, poniesione po tym czasie nie mając ubezpieczenia będą naliczone na koszt osoby nieubezpieczonej.
Brak zgłoszenia podjęcia pracy do PUP w 2013 oraz dokonania ponownej rejestracji po tych dwóch dniach pracy, w wyniku której byłaby podstawa do objęcia Pani ponownie ubezpieczeniem zdrowotnym oznacza odpłatność wszelkich porad lekarskich odbytych od dnia podjęcia pracy zarobkowej we wrześniu 2013.

Ostatnia edycja:
Kosssz napisał:
Ależ ja Panią doskonale zrozumiałam, ale Pani mnie nie :)
Po prostu od września 2013 roku korzystała Pani z uprawnień bezrobotnego nieprawnie, także z ubezpieczenia zdrowotnego, które ustało we wrześniu 2013 r. PUP obecnie po wyjściu na jaw podjęcia pracy prawie 2 lata temu musi pozbawić Panią statusu bezrobotnego z pierwszym dniem podjęcia pracy we wrześniu 2013, a to oznacza, że od tamtej chwili nie posiadała Pani tytułu do objęcia ubezpieczeniem zdrowotnym.
Ale to akurat Pani PUP za chwilę skoryguje... czyli zgłosi do ZUS fakt utraty przez Panią prawa do ubezpieczenia zdrowotnego we wrześniu 2013 r. Wszelkie koszty opieki zdrowotnej, poniesione po tym czasie nie mając ubezpieczenia będą naliczone na koszt osoby nieubezpieczonej.
Brak zgłoszenia podjęcia pracy do PUP w 2013 oraz dokonania ponownej rejestracji po tych dwóch dniach pracy, w wyniku której byłaby podstawa do objęcia Pani ponownie ubezpieczeniem zdrowotnym oznacza odpłatność wszelkich porad lekarskich odbytych od dnia podjęcia pracy zarobkowej we wrześniu 2013.

To tłumaczenie jest przejrzyste i zrozumiałe. Dziękuję za odpowiedź.

Powrót