Nie zgłosiłem sprzedaży samochodu pisemnie

• Autor wątku Autor wątku Mazarka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mazarka

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Witam
Przyszedł właśnie do mnie list z informacją o zaległej składce OC za auto które sprzedałem w 2019r.
Informacje o tym zgłaszałem telefonicznie zaraz po sprzedaży (niestety operator nie udostępnia bilingów sprzed 3 lat), nie miałem świadomości że trzeba to zrobić pisemnie.

Kupujący o ile mi wiadomo nie zgłosił kupna auta ani nie zmienił ubezpieczenia.
Wiem że zapłacić muszę, pytanie brzmi czy jest jaka szansa na zmniejszenie kwoty albo podzielenie się nią z kupującym.

I drugie pytanie czy ubezpieczyciel ma obowiązek informowania o zaległych składkach

Ostatnia edycja:
Masz umowę kupna sprzedaży? Z datą kiedy sprzedałeś?

karolla0905 napisał:
Masz umowę kupna sprzedaży? Z datą kiedy sprzedałeś?

Tak 14.09.2022.
Problem w tym że ustawa nakłada na sprzedającego obowiązek pisemnego poinformowania ubezpieczyciela.

Rozmawiałem z infolinią, powołują się na fakt że tego nie zrobiłem pisemnie, a mojego telefonicznego zgłoszenia też nie mają w systemie. Ponoć też wysyłali jakieś listy z ponagleniami. tylko listów tych nie dostałem.

Mazarka napisał:
Tak 14.09.2022.
Problem w tym że ustawa nakłada na sprzedającego obowiązek pisemnego poinformowania ubezpieczyciela.

Rozmawiałem z infolinią, powołują się na fakt że tego nie zrobiłem pisemnie, a mojego telefonicznego zgłoszenia też nie mają w systemie. Ponoć też wysyłali jakieś listy z ponagleniami. tylko listów tych nie dostałem.

Mazarka napisał:
Witam
Przyszedł właśnie do mnie list z informacją o zaległej składce OC za auto które sprzedałem w 2019r.
Informacje o tym zgłaszałem telefonicznie zaraz po sprzedaży (niestety operator nie udostępnia bilingów sprzed 3 lat), nie miałem świadomości że trzeba to zrobić pisemnie.

To w końcu kiedy zostało sprzedane w 2019 czy 2022? Bo to jest różnica.

No raczej sprzedane we wrześniu tego roku nie bylo

Powrót