Nie zlikwidowane konto w banku

• Autor wątku Autor wątku gocha7701
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gocha7701

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Mam dylemat nie wiem co zrobic.....5 lat temu pracowałam w Hiszpani i miałam załozone konto na które wpływalo wynagrodzenie.Po roku czasu wyjechałam ,przed wyjazdem byłam w banku zeby wybrac gotowke i zlikwidowac konto.I tu własnie pojawia sie problem po 4 latach dostalam list z banku ,że mam u nich zaległości jak sie okazało nie zlikwidowali mi konta(wtedy bardzo słabo mówiłam po hiszpansku)Na dzien dzisiejszy wynosi to 111euro.Strasza mnie sadem jesli w najblizszym czasie tego nie ureguluje.Proste i logiczne ,ze nie pojade specjalnie w tej sprawie do Hiszpani.Ciekawi mnie czy jest jakas mozliwosc zamkniecia tej sprawy z Polski i jak to zrobic?Czy jest taka mozliwosc ,że moge znalezc sie na miedzynarodowej liscie dluznikow?Pozdrawiam

A nie lepiej skierować do banku pismo z wyjaśnieniem oraz dyspozycją zamknięcia rachunku i prośbą o anulowanie opłat za nieużytkowane konto? Będzie szybciej i taniej, niż czekać na komornika.

A za co te 111 euro ? Koszty prowadzenia rachunku ?

...tak te 111euro to są koszty prowadzenia konta ,ktore urosly przez 4 lata...

Zgadzam się z wypowiedzią tomkawa, poza sugestią o komorniku.Wezwanie przyszło na polski adres ? Ma Pani możliwość spojrzenia na regulamin ? W niektórych bankach konto nieużywane jest zamykane po kilku miesiacach.
A tak w ogole to pismo z banku czy firmy windykacyjnej ?

Ostatnia edycja:
List przyszedl na polski adres w języku hiszpańskim i jest z banku.Tez myslalam o poszukaniu jakiegos tlumacza przysieglego w celu napisania takiego pisma,ale czy oni sie do tego dostosuja?

Po co Ci tłumacz przysięgły, może to pismo napisać również osoba znająca język hiszpański.
Napisz, że chcesz uregulować tę płatność i zapytaj jaką kwotę masz wpłacić, prawdopodobnie z kwoty 111 euro - kwota się już zwiększyła.
Można też napisać pismo z prośbą o umorzenie tej kwoty, ale czy zostanie ona zaakceptowana będzie zależało od tego jak umotywujesz tę sprawę.
Najprawdopodobniej ten bank nie zamknął tego konta, gdyż w przeciwnym razie konto byłoby już zamknięte i nie wysyłaliby pism.

Powrót