NIEALIMENTACJA - Błędy prokuratury i sądu ???

• Autor wątku Autor wątku maxhouse
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maxhouse

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam
Mam pytanie odnośnie mojego wyroku w niealimentacji.
W roku 2002 urodziła mi się córka. W grudniu 2003 ex założyła sprawę o alimenty. Zaocznie przyznali jej 600 PLN gdyż nakłamała w pozwie czego to ja nie posiadam... (oczywiście nie posiadałem większości dóbr które wymieniła we wniosku) Dowiedziałem się o tym dopiero niedawno . A teraz wracam do pytań:

1. W akcie oskarżenia oraz wyroku podano niealimentacje od listopada 2003 (dziwne że alimenty przyznano dopiero 23 grudnia 2003)

2. Akt oskarżenia zawierał właśnie okres od listopada 2003 do grudnia 2006 (od grudnia 2006 płacę do dziś regularnie gdyż poprawiła się moja sytuacja finansowa). W roku 2004 miałem przerwy w płatnościach z powodu ciężkiej sytuacji finansowej tj.

- W roku 2004 zapłaciłem w lutym, sierpniu, październiku, listopadzie i grudniu
wiec okres nie alimentacji został spełniony gdyż nie płaciłem 5 miesięcy

- w roku 2005 nie zapłaciłem tylko w lipcu czyli raz a w akcie oskarżenia napisano ze też w 2005 roku miałem niealimentacje,

- w roku 2006 nie zapłaciłem 2 razy w maju i grudniu i też ten okres jest objęty niealimentacją. Od tego czasu do dziś płacę co miesiąc.

Moje pytanie brzmi czy w tym akcie oskarżenia są błędy i wyrok też został opisany błędnie ??? Z tego co wiem to okres niealimentacji musi wynosić min 3 miesiące.

Wiem w roku 2004 miałem okres niealimentacji, ale potem już od sierpnia 2004 nigdy nie było sytuacji że nie płaciłem przez okres większy niż 3 miesiące.

Zostałem skazany na ograniczenie wolności na 12 miesięcy na prace społeczne (wyrok już jest prawomocny). Mam pytanie czy mogę pisać o kasację tego wyroku albo zaskarżyć tą sprawę żeby odbyła się całkowicie od początku gdyż są w niej błędy ? Ex sprawę założyła mi w 2008 roku celem zemsty że na nowo układam sobie życie.
I czy dziś ja mogę jej założyć sprawę o wprowadzenie sądu w błąd w roku 2003 celem wymuszenia wyższych alimentów ???

Czy okres niealimenatcji nie powinien w akcie oskarżenia występować tylko w roku 2004 ???

Proszę o odpowiedź
Pozdrawiam

nikt nie zna odpowiedzi ?????

A brałes udzial w rozprawie o niealimentację? Może zapoznaj się dokładnie z całą dokumentacją, masz prawo wglądu w akta. Myśle że sąd wiedzial o tych wplatach w poszczególnych miesiącach, okres wymieniony w wyroku obejmuje roczne daty krańcowe. Dostałes niewielki wyrok, za 3 pełne lata na pewno byłoby surowiej. Nie słyszałam o wymogu czasowym 3 miesięcy - wynikałoby z tego że wystarczy pilnowac aby przerwy w płaceniu na utrzymanie własnego przecież dziecka wynosiły mniej niż 3 miesiące i po sprawie. A dlaczego mówisz o zemście? Sam przyznajesz, że nie płaciłeś albo płaciłeś nieregularnie....

Powrót