Niealimentacja, komornik co dalej?

• Autor wątku Autor wątku ZainteresowanaAda
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

ZainteresowanaAda

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam serdecznie. Jestem w trakcie rozwodu, mam 8miesieczne dziecko. Mam przyznane zabezpieczenie alimentacyjne od pazdziernika. Pozwany oczywiscie nie placi, nie kontaktuje sie z dzieckiem, nic go nie interesuje. Sprawa lezy u komornika , zaraz mija 2 miesiac. Bezskutecznie bo pozwany nie pracuje a pieniadze ma z czarnych zrodel. Co moge dalej zrobic? Po jakim czasie moge zglosic to na policje ? Jak to jest z tym zabraniem prawa jazdy? Wiem ze pozwany w ostatnim czasie je zrobil. Gdzie mam skladac taki wniosek? Co dalej organ wlasciwy moze zrobic dluznikowi? Dluznik nie jest zarejestrowany w PUP. prosze o odpowiedz. Pozdrawiam

Z tego co wiem może się Pani zwrócić do państwa o pomoc alimentacyjną, w momencie nie płacenia ich przez ojca (o ile nie przekracza Pani dochód). Państwo nalicza alimenty ojcu dziecka, kiedy zacznie pracować na umowę (a w końcu zacznie, lata lecą itp), będzie musiał zwrócić państwu wszystko z nawiązką. Dla przykładu, mój ojciec nie płacił alimentów ponad 10lat, przez rok moja mama podejmowała alimenty z Funduszu Alimentacyjnego (resztę czasu dochód wykluczał alimenty, był "za wysoki"), a mojemu ojcu za ten okres wyliczono 12tys złotych do oddania. Za dwoje dzieci.

Oczywiście jak, gdzieś się pomyliłam proszę mnie poprawić :)
Pozdrawiam i powodzenia życzę :)

Po dwóch miesiącach idziesz do komornika i prosisz o wydanie zaświadczenia o bezskutecznej egzekucji i z takim zaświadczeniem idziesz do fa. Jeśli nie przekroczysz dochodu 725zl na osobę alimenty zostaną przyznane

Powrót