niealimentacja - POSIEDZENIE NIEJAWNE-

• Autor wątku Autor wątku Natasza0110
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Natasza0110

Użytkownik
Odpowiedzi
63
Witam, mam pytanie odnośnie sprawy o niealimentacje. W październiku złożyłam wniosek - przypuszczenie popełnienia przestępstwa niealimentacji. W grudniu zostałam przesłuchana na policji ja, oraz jak się dowiedziałam były partner- ojciec dziecka. Postępowanie przygotowawcze zakończone aktem oskarżenia który trafił do sądu. W portalu informacyjnym w zakładce posiedzenia jest wyznaczony termin oraz pisze - posiedzenie niejawne. Dodam że odkąd trafiło to do sądu został przeze mnie złożony wniosek o działanie w charakterze oskarżyciela posiłkowego. Nadmienię, iż pani z policji przekazała mi informację że podejrzany przyznał się do zarzuconego mu czynu ale odmówił składania zeznań w tej sprawie. Mam pytanie, co oznacza te posiedzenie niejawne? Pod spodem gdzie jest napisane STRONY POSTĘPOWANIA- jest moje imię i nazwisko oraz Prokuratura Rejonowa w..... . Brak jest danych oskarżonego. Czy oskarżonego nie będzie? Czym się różni te posiedzenie od rozprawy?Czy to jest to samo? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Natasza0110 napisał:
Mam pytanie, co oznacza te posiedzenie niejawne?
Z wyłączeniem jawności - na salę sądową wchodzą tylko osoby wezwane przez sąd; inne osoby nie mają wstępu nawet jeśli są stroną lub pełnomocnikiem w sprawie.

Natasza0110 napisał:
Czy oskarżonego nie będzie?
Jeżeli nie został wezwany przed sąd, to nie. Posiedzenie niejawne można wyznaczyć m.in. wtedy, kiedy oskarżony przyznał się do zarzucanego czynu. W tym konkretnym przypadku odmowa składania zeznań również mogła na to wpłynąć.

Dziękuję za odpowiedź. A w jaki sposób ja mogę dowiedzieć się czy oskarżony będzie na tym posiedzeniu? Czy to, że na portalu w zakładce POSIEDZENIA przy wpisie STRONY POSTĘPOWANIA jest wymienione tylko moje imię i nazwisko oraz Prokuratura, oznacza że tylko my będziemy wezwani? (ja i prokurator?). Czy to się jeszcze może zmienić?

Powrót