Niedokończone prace społeczne

• Autor wątku Autor wątku kaja189s
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kaja189s

Użytkownik
Odpowiedzi
185
Hej, jeśli miałem 300h społecznych (10mies po 30h), a odrobiłem 289h, ale nie zamierzam na razie kontynuować odrabiania tych prac, to Sąd może zamienić te 11h na 5,5 dnia pozbawienia wolności tak? Na nic innego nie może zamienić niedokończonych godzin?

Dlaczego nie zamierzasz kontynuować? Spłaciłaś wszystkie należności jakie ewentualnie były w wyroku obok prac społecznych? Termin na wykonanie kary już minął?

Nie było żadnego terminu i innych zobowiązań.

Termin był, z tego co piszesz wynosi 10 miesięcy kary ograniczenia wolności, a liczony jest od dnia rozpoczęcia pracy. Czy minął?

Na te 10 mies zostałem skazany już jakieś 2 lata temu, ale miałem wyroki, wiec nie odrabiałem. Teraz zacząłem odrabiać i zostało mi 11h. Nie zamierzam dokończyć, ponieważ mam stawić się do zakładu karnego gdy odbiorę dowód osobisty. Ale do zakladu również się nie stawię. Dopiero gdy przyjdą po mnie. Wolę jeszcze popracować normalnie i coś zarobić. Kuratorka nie zgodziła się żebym teraz przed pójściem do zakladu odrobił te 11h. Więc musiałbym po wyjściu z zakładu. Ale ze do niego nie zamierzam za szybko pójść, to Sąd mi pewnie zamieni na 5,5 dnia pozbawienia wolności. I moje pytanie czy może zamienić na coś innego.

Napisz szybko wniosek o uznanie kary za wykonaną , argumentując , że gdy przebywałeś na wolności kare wykonywałeś sumiennie .

Zacząłeś karę 30.09.2020 r. czy 30.09.2019 r.?

Ostatnia edycja:
Mój błąd - pominąłem jedną kwestie. Zacząłem 29 września 2020 i zostało mi 11 DNI, nie godzin. Chyba nie powinienem pisać czegoś takiego, skoro nie stawiam się do zakładu karnego..

Nie rozumiem. Jeśli kara ograniczenia wolności trwa 10 miesięcy i zaczęłaś 29.09.2020 r. to koniec kary przypada 29.07.2021 r.

Umówiłem się z kuratorka że te 10 mies odrobię w kilka tygodni. Tylko że tych ostatnich 11 dni nie pozwala mi odrobić przed pójściem do zakładu.

kaja189s napisał:
Umówiłem się z kuratorka że te 10 mies odrobię w kilka tygodni.

To kpina jakaś?? Przecież to nie kara "ciężkich robót" tylko kara "ograniczenia wolności" ....

Nie wiem czy kpina, ale na taki układ poszła kuratorka. Nie chce się zgodzić na zrobienie wszystkiego przed pójściem do ZK. Więc ponawiam pytanie. Czy jeśli po wyjściu z ZK nie odrobię 11dni ktore pozostały, czy Sąd moze je zamienić '' tylko '' na 5,5dni pozbawienia wolności?

jak można skomplikować proste sprawy .... bo juz troszkę zostałem zakręcony ....
kaja189s napisał:
a odrobiłem 289h,
zostało TYLKO 11 godz a zaczoł Pan 29 września tego roku ? :o to do dziś jest 456 godz , CZY PAN SPAŁ w ogóle ???? To jest nie możliwe !!
kaja189s napisał:
Umówiłem się z kuratorka że te 10 mies odrobię w kilka tygodni
Poza tym kurator nie ma prawa wyrazić zgody na coś takiego, kare należy wykonywać zgodnie z orzeczeniem , tyle godzin ile jest w wyroku w danym miesiącu. Nie można ,,do przodu" kary wykonywać. Można natomiast nadrobić ewentualne zaległości.

kaja189s napisał:
Nie wiem czy kpina, ale na taki układ poszła kuratorka. Nie chce się zgodzić na zrobienie wszystkiego przed pójściem do ZK. Więc ponawiam pytanie. Czy jeśli po wyjściu z ZK nie odrobię 11dni ktore pozostały, czy Sąd moze je zamienić '' tylko '' na 5,5dni pozbawienia wolności?

Jeśli wykonywanie kary rozpoczęło się 29.09.br. to koniec kary przypada 29.07.2021 r. Do tego czasu masz wykonać orzeczone prace W WYMIARZE WSKAZANYM PRZEZ SĄD W WYROKU. Jeśli w trakcie wykonywania kow trafisz do zakładu karnego, to kurator powinien wystąpić do sądu o zawieszenie wykonania kary ograniczenia wolności. Po zakończeniu przez Ciebie odbywania kary pozbawienia wolności zawieszone postępowanie zostanie podjęte i określony zostanie nowy termin do kiedy masz wykonywać prace społeczne. O ewentualnym innym rozliczeniu godzin niż 30 w miesiącu może zdecydować TYLKO sąd i to postanowieniem. Twoja umowa z kuratorem nie ma żadnej racji bytu (być może coś źle zrozumiałaś w ustaleniach z kuratorem). Kurator nie ma bowiem uprawnień, aby zmieniać prawomocne wyroki sądu. W tej sytuacji wniosek o zwolnienie z reszty kary byłby przedwczesny, a zarządzenie kary zastępczej pozbawienia wolności niezasadne.

Kuratorka mówiła że napisze wniosek o zawieszenie wykonania kary. Nie wiem dlaczego i na jakiej podstawie tak postanowiła, ale w każdym bądź razie zostanie mi 11 DNI. Interesuje mnie czy za to mogę odsiedzieć 5,5 dnia czy coś innego.

Na ten moment masz ponad 9 miesięcy kary ograniczenia wolności, a więc do odsiadki wychodzi ok. 4,5 miesiąca. Nie wiem skąd bierzesz te 11 dni skoro piszesz, że kara ograniczenia wolności wynosi 10 miesięcy.

Finister przeczytaj pierwszy post autora , twierdzi że odrobił niemal 300 godzin !!! w 19 dni !!! jest to skopione przeze mnie we wpisie 13 ....tu jest coś mocno nie tak .

Kuratorka poszła mi na rękę. Mam odnotowane ze zostało mi 11 DNI. I co mam z tym zrobić teraz, jak twierdzicie ze to bezpodstawne?

Powrót